От днес у нас се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу

...
От днес у нас се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу
Коментари Харесай

Влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

От през днешния ден у нас се вкарват краткотрайни противоепидемични ограничения против разпространяването на болестта коклюш. Според заповедта на здравния министър те ще работят до края на юли и включват безвъзмездна диагностика с PCR проби в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

При съобщаване на случай на коклюш, съответното РЗИ ще предписва нужните ограничения на болния и контактните му. Изолацията и лекуването на подобен човек продължава до оздравяването му, само че не повече от 30 дни, плануват разпоредбите.

Ако казусът е в детска градина или учебно заведение, се ускоряват дезинфекцията и проветряването, организира се всекидневен филтър на децата за признаци, като хрема, кашлица, обрив. При такива прояви детето не се позволява до останалите, а завръщането му в групата се случва след показване на документ, че не е заразно болно.

Лабораторни проучвания за коклюш ще се вършат гратис на хора, които имат клинични признаци на болестта - лекарят ще взима проба и ще я изпраща до лаборатория, работеща със здравните инспекции в пет от огромните градове.

Вече е допустимо по-ранното ваксиниране на бебета против инфекцията. При навършени 6 седмици е допустимо и слагане на ваксина против пневмококи. От през днешния ден е проведена имунизация за бременни дами, искащи да се имунизират. Те могат да ревизират къде се случва това по области - на уеб страницата " Плюс Мен ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР