На 9 май в календара се отбелязва Денят на Европа,

...
На 9 май в календара се отбелязва Денят на Европа,
Коментари Харесай

Честваме Деня на Европа

На 9 май в календара се отбелязва Денят на Европа , отдаден на Декларацията Шуман от 1950 година Историческият проект е предложение за слагане на френското и западногерманското произвеждане на въглища и стомана под общо управление, което по-късно ще се трансформира в Европейски съюз. По-малко от месец преди изборите за Европейски парламент , какво ни чака в този Ден на Европа, пита Европейският нюзрум, платформа платформа за съдействие сред 23 европейски новинарски организации.

" 9 май, Денят на Европа, е освен незабравим ден, само че и ден, в който да помислим за нашето общо бъдеще. Близостта на този ден до изборите го прави по-значим от всеки път ", изяснява Европейският парламент в известие за медиите.

Датата 9 май е отдадена на историческата декларация на френския външен министър Робер Шуман от 1950 година за основаването на Европейската общественост за въглища и стомана, която по-късно се трансформира в Европейския съюз. От 1985 година насам този ден се отбелязва с тържества и празненства в цяла Европа, споделя Българска телеграфна агенция.

" Използвай гласа си. Или други ще решат вместо теб "

В Деня на Европа през 2024 година повече от 60 града ще осветят емблематични здания и монументи в опит да подчертаят смисъла на гласуването. " Използвай гласа си. Или други ще решат вместо теб ": лозунгът на акцията на Европейския парламент и знамето на Европейски Съюз със синята звезда ще бъдат прожектирани върху монументи в нощта на Деня на Европа - измежду тях са Колизеят в Рим, " Гран Плас " в Брюксел, до моста " Самюъл Бекет " в Дъблин, кметството на Вилнюс и президентския замък в Братислава.

" С тези илюминации, които се организират в градове из целия континент, Европейският парламент и националните и локалните управляващи работят дружно, с цел да изпратят единно обръщение до 440 милиона европейски жители за смисъла на тези европейски избори за бъдещето на всички ", се споделя в изказването на Европейския парламент.

Тъй като светлинните спектакли са на обществено място, те са ориентирани към всеки човек, а освен към тези, които имат право да гласоподават.

Между 6 и 9 юни жителите на Европейски Съюз ще се явят в изборните секции, с цел да гласоподават за 720 членове на Европейския парламент . През октомври предходната година Агенцията на Европейски Съюз за киберсигурност към този момент прикани за зоркост преди изборите през юни, като съобщи, че " акциите за манипулиране на информацията са считани за огромна опасност за изборния развой ".

Дезинформацията и пропагандата бяха предмет на разискване в навечерието на изборите, както и в обществените медии. Според специалисти извънредно десните популистки партии са надалеч пред обичайните си противници в конкуренцията за вниманието на гласоподавателите в обществените медии, където дезинформацията всява боязън и яд към основни въпроси на европейските избори.

Празненства в цяла Европа: включване, годишнини и взор към бъдещето на блока

Честванията на Деня на Европа засягат сферите на изкуството, културата, политиката и други. Чрез музика, танци, полемики, прожекции и други формати хиляди хора означават мира, единството и европейската концепция. Държавите членки и кандидатките за участие провеждат празненства в голям брой градове, постоянно в съдействие с национални структури, институции на Европейски Съюз или гражданското общество.

Европейската комисия и Европейският парламент към този момент отвориха вратите си за заинтригувани гости в Брюксел на 4 май и в Страсбург на 27 април. За първи път Европейският парламент ще означи Деня на Европа в постройката си в Люксембург със " село на демокрацията ", културни представления и нова галерия Europa Experience, която ще бъде открита за обществеността на 9 май.

В Италия, за първи път от основаването на Деня на Европа, три исторически италиански села ще бъдат осветени в синьо. Ключово събитие ще се организира на римския площад " Кампидолио " с спор, четения и музика.

За да означи Деня на Европа, испанският министър на външните работи, Европейския съюз и съдействието Хосе Мануел Албарес ще взе участие в събитието " Защо е значима Европа " на 8 май в Мадрид, с осъществяване на химна на Европейски Съюз " Ода на насладата " от Филхармоничния оркестър и разговори за въздействието и бъдещето на Европейски Съюз.

В Словения тази година с Деня на Европа ще бъдат маркирани и 20 години от участието в Европейски Съюз. Основното честване на годишнината ще се състои на 9 май на Площада на Европа, половината от който е в Италия, а другата - в Словения. Преди 20 години тогавашният министър-председател на Словения Антон Роп и тогавашният ръководител на Европейската комисия Романо Проди отброиха на площада секундите до присъединението на Словения към Европейски Съюз.

В българската столица София посетителите ще имат опция да опитат локални храни и питиета от страните - членки на Европейски Съюз , и да се насладят на музика и танци от разнообразни елементи на Европа. Като част от фестивала LUNAR, светлинно 3-D шоу ще освети Двореца-Национална художествена изложба.

Кандидатката за участие в Европейски Съюз Албания също чества Деня на Европа всяка година. На 4 май в Шкодер започва Седмицата на Европа, която е отдадена на приобщаването, многообразието и правата на индивида. Седмицата на Европа ще приключи на 9 май с Панаир на Европа в албанската столица Тирана.

Международна премия " Карл Велики " и Младежка премия " Карл Велики "

В немския град Ахен по традиция церемонията по връчването на Международната премия " Карл Велики " за заслуги към Европа се организира в деня на Възнесение Господне. Тази година Възнесение Господне също се пада на 9 май.

За първи път премията е присъдена през 1950 година Тази година тя ще бъде връчена на основния равин Пинхас Голдшмит, който е ръководител на Конференцията на европейските равини, и на еврейския народ в Европа.

Според управителния съвет на Дружеството за отсъждане на интернационалната премия " Карл Велики " в Ахен премията се присъжда на Пинхас Голдшмидт " като самопризнание за изключителните му старания за поощряване на мира, правото на всички нации на самоопределяне, европейските полезности, толерантността, плурализма и разбирателството и като самопризнание за забележителния му ангажимент към междурелигиозния и междукултурния разговор ".

Председателят на Борда на шефовете на премията " Карл Велики " Юрген Линден акцентира, че премията " Карл Велики " не заема позиция по спора в Близкия изток, само че поддържа мнението на избрания за лауреат Голдшмит, който приканва за дълготрайно преустановяване на огъня, дълготраен мир и ценене на правото на народите на самоопределяне.

Миналогодишният притежател на премията беше украинският президент Володимир Зеленски.

От 2008 година насам младежката премия " Карл Велики " се връчва два дни преди премията " Карл Велики ". Всяка година Европейският парламент и Международната фондация за премията " Карл Велики " афишират конкурс, ориентиран към младежи на възраст сред 16 и 30 години във всички страни членки, които интензивно вземат участие в оформянето на Европа и предизвикват европейското съгласие.

Тази година " Систърхуд патуейс ", план от Литва, който има за цел да се бори с насилието против дами в Прибалтика, завоюва младежката премия " Карл Велики " - и получи парична сума от 7 500 евро.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР