В Израел случайно е открита уникална непокътната гробница на възраст

...
В Израел случайно е открита уникална непокътната гробница на възраст
Коментари Харесай

Откриха уникална гробница от времето на Рамзес Втори в Израе...

В Израел инцидентно е открита " неповторима " непокътната гробница на възраст към 3300 години, оповестяват ДПА и Франс прес, базирайки се на израелската Служба за антики.

Погребалната пещера, датираща от времето на египетския фараон Рамзес Втори, съдържа десетки антични артефакти - керамични съдове, някои от които боядисани в алено, а други съдържащи кости, бронзови предмети, върхове на стрели и копия. 

Гробницата е открита инцидентно на 13 септември в Националния парк Палмахим, южно от Тел Авив, когато машина за изкопни работи се натъква на парче камък, което се оказа покривът й.

Във видео, оповестено от израелската Служба за антики, изумени археолози демонстрират десетки керамични съдове с разнообразни форми и размери, датиращи от времето на египетския фараон, умрял през 1213 година пр.н.е.

" Пещерата, открита по време на строителни работи, е налична за първи път, откогато е запечатана по времето на Рамзес Втори ", споделят от службата.
Учените са се спуснали в това " удивително пространство, което като че ли е застинало във времето ", натъквайки се на изсечена пещера с квадратна форма и централна опорна колона.

На пода ѝ са открити десетки непокътнати керамични и бронзови артефакти, запазили се по този начин, както са били подредени по време на античната погребалната гала.

" Тези съдове съставляват погребални блага, предопределени да съпровождат умрелия с вярата, че ще му служат в задгробния живот ", допълват от службата.

В единия ъгъл на погребалната камера е открит най-малко един релативно недокоснат скелет, отбелязва Франс прес.

Археолозите разказват находката като " изобретение, което се случва един път в живота, сравнявайки прекарването с това да се " намираш на снимачната площадка на филм за Индиана Джоунс ". 

По думите на учените пещерата може да даде цялостна визия за погребалните традиции през късната бронзова ера.
Произходът на керамиката - Кипър, Ливан, Северна Сирия, Газа, Яфа - свидетелства и за " интензивна комерсиална активност по крайбрежието.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР