В изпълнение на решението на Народното събрание от 3 ноември

...
В изпълнение на решението на Народното събрание от 3 ноември
Коментари Харесай

МО: Решението на кабинета за предоставяне на оръжие за Украйна е внесено в парламента

В осъществяване на решението на Народното събрание от 3 ноември 2022 година, Министерството на защитата внесе предложение за даване на военна и военно-техническа поддръжка за Украйна и принос на България към задачата на Европейския съюз за подкрепяне на Украйна - EUMAM UA в Министерския съвет. Решението на кабинета към този момент е импортирано в Народното събрание,

В осъществяване на решението на Народно събрание, Министерството на защитата организира съвещания с Украйна за съгласуване на типа и размера на военната и военно-техническата поддръжка, техника и муниции. Информацията за размера и типа на помощта е включена в класифицирано приложение към плана на решението.

Освен военното имущество, Министерският съвет предлага на Народното събрание да утвърди в границите на националния принос към задачата EUMAM UA присъединяване на военнослужещи от Въоръжените сили на Република България в Звеното за военно обмисляне и осъществяване на военни задачи на ОПСО на Европейски Съюз в Кралство Белгия, както и в Общовойсковото командване по подготовката в Полша и/или в Специализираното командване по подготовката във Федерална Република Германия.

Това ще се случва в границите на задачата на Европейски Съюз за подкрепяне на Украйна. Мисията беше основана през октомври за образование на украински въоръжени сили.

В рамките на мандата на задачата се предлага всяка година бойни санитари от украинските въоръжени сили да се приготвят в Република България.

По-рано през днешния ден министърът на стопанската система и промишлеността че България може да даде леко стрелково оръжие и муниции на Украйна.

Припомняме, че служебният министър на защитата Димитър Стоянов неведнъж е подчертавал, че ще бъде извънредно закостенял в осъществяване на решението на 48-ото Народно събрание за оказване на военна помощ на Украйна. Ще подходя консервативно към това решение на Народно събрание, защото армията има конституционни отговорности, съобщи Стоянов на 19 ноември и даде образец, че не можем да предоставим комплексите C-300, защото няма да има с какво да пазиме нашето небе.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР