В изпълнение на мисията си за подкрепа на българския бизнес

...
В изпълнение на мисията си за подкрепа на българския бизнес
Коментари Харесай

Българската банка за развитие създаде Фонд за капиталови инвестиции



В осъществяване на задачата си за поддръжка на българския бизнес и тактиката си за интервала 2017 - 2020 година, Българската банка за развиване (ББР) записва Фонд за финансови вложения, се показва на уеб страницата на кредитната институция.

Регистрираното сдружение е с капитал 65 млн. лв. и ще взе участие в капитала на дребни, междинни и започващи предприятия за повишение конкурентоспособността на бизнеса, обезпечаване на капитал за научноизследователска и развойна активност, увеличение на индустриалния потенциал, финансиране преди набиране на капитал на контролиран пазар и асимилиране на средства от фондове на Европейския съюз. Фондът ще може да влага в едно дружество не повече от 10% от личния си капитал, или до 6,5 млн. лв., като придобива най-много 34% от капитала на съответното комерсиално сдружение.

Приоритетно ще се финансират дребни и междинни компании във фаза на напредък, започващи бизнесмени, обществени предприятия, нововъведения, показва ББР. Фондът ще дава също по този начин консултантски услуги по отношение на финансовата конструкция на дребните и междинните предприятия и опциите за вложения.

По мнение на бизнеса в страната има задоволително финансиране за основаване на започващи компании, само че липсва дялов капитал за напредък. От ББР означават, че данни на Европейския капиталов фонд сочат, че в България, както и в цяла Европа, преобладават покупко-продажбите в ранните сегменти при пускане на бизнес и съвсем липсва дялов капитал във етапа на напредък.

Чрез новото си сдружение, което ще проработи при започване на идната година, Българската банка за развиване ще разполага с още един инструмент за поддръжка на българския бизнес и осъществяване на мандата си за запълване на пазарен дефицит.

Българската банка за развиване е финансова институция, 99,9% благосъстоятелност на българската страна. Създадена е през 1999 година като Насърчителна банка, като главен фокус в активността й е поддръжката за дребните и междинни предприятия. ББР е измежду четирите банки с най-голям кредитен рейтинг у нас: “BBB ” със постоянна вероятност от интернационалната рейтингова организация “Фич “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР