В изпълнение на чл.36а, ал.1 от Закона за енергетиката и

...
В изпълнение на чл.36а, ал.1 от Закона за енергетиката и
Коментари Харесай

ЧЕЗ Разпределение България“ ще внесе в КЕВР заявление за изменение на цените за „разпределение на електрическа енергия” от 1 юли 2019 г.


В осъществяване на чл.36а, ал.1 от Закона за енергетиката и член 46 от Наредба № 1 от 14 март 2017 година за контролиране на цените на електрическа сила, „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД афишира своето желание да внесе не по-късно от 29 март 2019 година в Комисията за енергийно и водно контролиране заявление за изменение на настоящите цени за активността „ систематизиране на електрическа енергия” за втората ценова година от петия регулаторен интервал, считано от 01.07.2019 година Това оповестяват от пресцентъра на ЧЕЗ, представен от организация Фокус.

Ценовото заявление за изменение на одобрените цени за достъп до и транспорт през електроразпределителната мрежа ще бъде направено в сходство с условията на Закона за енергетиката, Наредба № 1 и Правилата за търговия с електрическа сила. С него Дружеството цели да реализира сигурност и качество на предлаганата услуга за своите клиенти и да обезпечи нужните средства за активността по лицензията, включително развиване и разширение на мрежата.

Ценовото заявление на „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД ще отрази действително достигнатото равнище на софтуерните разноски за 2018 година в размер на 9.06%, плануваните разноски за закупуване на електрическа сила за възобновяване на софтуерните разноски, както и плануваните брутни вложения за 2019 година в размер на 110 млн.лв., действителните разноски за балансиране, присъщите разноски за лицензионна активност и полагаща се възвращаемост. За втората ценова година Дружеството чака да придвижи през разпределителната си мрежа 9 482 117 МВтч електрическа сила до крайни клиенти.
Дружеството ще приложи условията на Наредба № 1 за осъществяване на годишни корекции: с инфлационен показател, избран от Национален статистически институт за 2018 г.; с разликата сред планирани и осъществени инвестиции; промяна с разликата сред прогноза и действително пренесена до краен клиент електрическа сила, както и с разликата сред одобрената цена от 76,82 лева./МВтч и реализирана приблизително претеглена пазарна цена при покупка на електрическа сила на проведен борсов пазар.

В тази връзка Дружеството ще съобщи промяна на одобрените цени с Решение № Ц-11/01.07.2018 година с изложените нагоре параметри. В случай че, до приключване на периода за подаване на заявката, настъпят законови промени или промени в условията на КЕВР, същите ще бъдат отразени в него.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР