В изключително остро изказване с тежки епитети президентът Румен Радев

...
В изключително остро изказване с тежки епитети президентът Румен Радев
Коментари Харесай

Радев с тежки думи: Управляващите изнасилиха Конституцията. Това е толкова зловонно!

В извънредно остро изявление с тежки прилагателни президентът Румен Радев укори ръководещите, че са изнасилили Конститицията. Държавният глава прикани държавното управление до края на годината да обезпечи участието в Шенген.

 

Радев приказва на летището пред публицисти преди да замине на двудневно посещаване в Република Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу.

 

" Спомняте си, че напълно до неотдавна водачите на ПП-ДБ се надпреварваха да тръбят, че Борисов и Пеевски би трябвало да бъдат държани надалеч от властта, а през днешния ден те ръководят дружно. Изнасилват Конституцията заедно и дружно щели да ни избавят от корупцията. Това е толкоз зловонно, че миризмата доближава и до тези, които търсят всеки мотив да не влезем в Шенген ", не спести тежките си думи Радев.

 

Явно апетитът им за власт не се побира в конституцията и тя трябваше да бъде пренаписана, продължи с офанзивите си президентът.

 

Според Радев ръководещите сами издигат загради пред влизането на България в Шенген и като образец уточни въведената такса върху минаващия през страната съветски газ. Поправката бе оттеглена, откакто Унгария ни заплаши с несъгласие.

 

За президента този ход с таксата е декапитализирал " Булгартрансгаз ", а България се е посочила като обезсърчителен сътрудник. Както е известно, след опасността от Унгария да не поддържа влизането на България в Шенген, таксата беше анулирана.

 

" Подписах указа, с който се обнародва решението на болшинството единствено да се откаже от наложената от тях енергийна вноска за пренос на газ. С което отпада преградата, която държавното управление и Народното събрание сами издигнаха по пътя ни към Шенген. Стигна се до осъзнаването на нелепата политика на ръководещите, която не вкара и една стотинка в бюджета, само че и ни злепостави като обезсърчителен сътрудник в Европа, вследствие на дипломатически скандал и напън от страна на Унгария - сподели Радев. - В тази връзка, ръководещите към момента дължат пояснение за ощетяване на националния ни интерес и за саботиране на пълноценната ни европейска интеграция, за което аз предизвестих незабавно с налагането на тази вноска и даването ѝ на конституционния съд. Призовавам ръководещите, макар че изгубиха 2 месеца, най-малко оставащите дни до Нова година да ни подсигуряват пълноценното приемане в Шенген. Да припомня, че с дипломация и старания и съответни резултати по време на служебното държавно управление успяхме да реализираме гаранции за октомври тази година.

 

За страдание този подтик не бе развъртян, а сами си издигнахме преграда. Политическото двуличие има висока цена и тази цена не се заплаща от политиците, а от жителите и бизнеса ", сподели Радев.

 

Президентът още един път повтори, че неговото служебно държавно управление било постигвало " гаранции за месец октомври тази година, които не бяха оползотворени " по отношение на приемането на България в Шенген и добави:

" Има още няколко дни до края на годината. Надявам се ръководещите да се възползват от постигнатото досега ".

 

Що се отнася до разликата в изявленията му по отношение на опцията непознатите жители да вземат участие в ръководството на страната от 2019-а и от оня ден, когато подлага на критика признатата в този дух корекция в Конституцията, Радев се оправда по този начин:

 

" Правите ли разлика сред приобщаване на българи по рождение, както заявих преди 4 години, и настоящето решение за вкарване в ръководството в Народно събрание на чужденци с български паспорт. Правите ли разлика сред това, което споделих - страните от Европейски Съюз, и настоящето вкарване за страните от целия свят. Правите ли разлика сред средата за сигурност тогава и трагичното ѝ утежняване в този момент. Мнозинството или не осъзнават в какво ни вкарва, или вършат тези промени за съответни хора - да вземем за пример да има индулгенция за хора, които и в този момент са в ръководството, или пък към този момент имат набелязани хора, които ще влязат в ръководството при ротация или в идващ парламент ",каза Радев и още веднъж повтори, че ще сезира Конституционния съд за измененията, гласувани от Народното събрание.

 

Президентът заяви също по този начин, че няма да постанова несъгласие на признатия през вчерашния ден бюджет. " Но и ще следим дали ще се извърши замисъла през идната година да стартира подготовката за продажба на земи през 2025 година ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР