В исторически план Канада винаги е била силна в ядрената

...
Коментари Харесай

Канада първа призна ядрената енергия за екологична


В исторически проект Канада постоянно е била мощна в нуклеарната сила
(снимка: CC0 Public Domain)

Федералните управляващи на Канада първи в света узакониха нуклеарната сила като екологична. От една страна, това е принудена мярка, само че от позиция на здравия разсъдък е от дълго време закъсняла стъпка, поради обстановката на енергийния пазар .

Всички страни, които се интересуват от напредък на стопанската система, залагат на нуклеарната сила – някои интензивно, като Франция, други внимателно, като Япония. Има и страни с цялостен отвод от нуклеарната енергетика, най-ярък образец за които е Германия, само че това е изключение, което единствено акцентира международната наклонност.

Последствията от повредите в атомните електроцентрали са ужасни. За благополучие, технологиите за потребление на „ мирния атом ” не стоят на едно място и са се развили до положение, което е задоволително надеждно за безвредна употреба на АЕЦ.

Канада исторически е била мощна в нуклеарната сила. Множество „ зелени ” начинания от последните две десетилетия не съумяха да унищожат локалната нуклеарна промишленост. Освен това за прилежащата страна Съединени американски щати въпросът за евтината електрическа енергия е въпрос на икономическо оцеляване.
още по темата
Преди година в Съединени американски щати беше признат Закон за понижаване на инфлацията (Inflation Reduction Act), който непосредствено залага на нуклеарната сила като една от клаузите си и съвсем я приравнява с чистата сила. За Канада това е сигнал, че ще би трябвало да следва същия път.

Наскоро федералното държавно управление на Канада документира статуса на нуклеарната сила като екологична, заяви World Nuclear News. Формулировката към момента е компромисна – за екологично чисти се признават дребните модулни реактори (SMR), проектите за създаване на които към този момент са утвърдени (пускането им се чака към 2028 г.). Пълномащабните атомни електроцентрали остават към този момент отвън документа, само че този въпрос се разисква и може да се чака огромните реактори също да получат статут на екологично чисти.

Формално, признаването на нуклеарната сила (във типа на дребни модулни реактори) като екологична е узаконено като позволение за преференциални вложения в SMR дружно с други типове възобновима и нисковъглеродна сила. По-специално, за такива вложения се планува данъчен заем от 30% от сумата на инвестицията. За да подтиква сходни планове, Канада има намерение да отдели 6,7 милиарда канадски $ (5 милиарда USD) за пет години, започвайки през 2023-24 година

„ Включването на нуклеарната сила в данъчния заем за вложения в чиста сила е огромна крачка напред за промишлеността и страхотна вест за нашия климат и стопанска система ”, сподели Джон Горман, президент и основен изпълнителен шеф на Канадската нуклеарна асоциация (CNA).

От доста години асоциацията упорства, че нуклеарната сила е чиста и би трябвало да бъде основна част от тактиката на Канада за поддържане на енергийната сигурност, като в същото време понижава излъчванията до чистата нула.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР