В Истанбул започна новият кръг от преговори между Киев и

...
В Истанбул започна новият кръг от преговори между Киев и
Коментари Харесай

В Истанбул започна новият кръг от преговори между Киев и Москва

В Истанбул стартира новият кръг от договаряния сред Киев и Москва. В украинската делегация взе участие и министърът на защитата на Украйна. Преди диалозите турският президент съобщи, че в този момент " прекъсването на нещастието е в ръцете на двете страни ". На договарянията участва и съветският олигарх Роман Абрамович, за който се появиха известия, че при започване на месеца е показал признаци на отравяне.

При изключителни ограничения за сигурност, 19 дни след срещата сред първите дипломати на Украйна и Русия, Истанбул още веднъж събра делегациите на двете страни.

" Мога да кажа, че телефонният трафик, който реализираме с господин Путин и господин Зеленски напредва в вярна посока ", съобщи турският президент Реджеп Ердоган.

Преди старта на диалозите Ердоган разгласи, че е назрял моментът договарянията да доведат до съответни решения. Голямата цел на Киев е на диалозите да бъде реализирано помирение.

" Минималната задача е разрешаване на филантропичните въпроси, оптималната - преустановяване на огъня и реализиране на трайно съглашение ", добави Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски към този момент съобщи, че страната му е подготвена да договаря за неутралитет, в случай че с това се реализира мир. Неутралитетът, обаче, би трябвало да е обезпечен от трети страни и да бъде утвърден посредством референдум от украинците. Украйна очерта и алените линии, пред които няма да отстъпи.

" Президентът на Украйна даде ясни указания на нашата делегация – ние не търгуваме с хора, земя или суверенитет. Това не е предмет на договаряния ", добави Дмитро Кулеба.

Ердоган предложи Турция да е хазаин на среща сред президентите на Украйна и Русия.

" Напредъкът, който ще бъде реализиран в договарянията, ще направи допустимо прекосяването на идващото равнище - среща сред водачите. Готови сме да сме хазаин на такава среща ", сподели още Реджеп Ердоган.

Конфликтът не облагодетелства никого, а при подписване на мир няма губещ, съобщи турският президент.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР