В Истанбул приключи четиристранната среща на високо равнище по сирийския

...
В Истанбул приключи четиристранната среща на високо равнище по сирийския
Коментари Харесай

Четиристранната среща за Сирия: Мирен изход под егидата на ООН

В Истанбул завърши четиристранната среща на високо ниво по сирийския спор, в която участваха немският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон, съветският държавен глава Владимир Путин и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Дойче веле.

В взаимно изказване на четиримата участници се споделя, че мирният излаз от сирийския спор би трябвало да включва политически развой под егидата на Организация на обединените нации. Страните приканват до края на годината да се образува сирийски комитет, който да приготви конституционна промяна.

Завършекът на този развой би трябвало да бъдат " свободни избори, в които да могат да вземат участие всички сирийци, в това число диаспората ", акцентира канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Руският президент Владимир Путин дефинира основаването на комитета като задача от първостепенна значимост, отбелязва Би Би Си.

Според четирите страни, в Сирия би трябвало да бъдат основани условия за непринудено връщане на бежанците.
Осъждат се " желанията на сепаратистите, ориентирани против суверенитета и териториалната целокупност на Сирия и против сигурността на прилежащите страни ".

Турският президент Ердоган акцентира, че ориста на Асад би трябвало да решат сирийците, които се намират в страната и отвън нейните лимити. Той предизвести, че обстановката в Сирия ще се утежни, в случай че не бъдат подхванати нужните филантропични, политически и дипломатически стъпки. Ердоган акцентира на това, че участниците в срещата са се оповестили за опазване на териториалната и политическата целокупност на страната.

Руският президент Путин обаче съобщи, че Москва в бъдеще ще взе участие във военните дейности на Асад, при положение на " провокация " от страна на опозиционните сили в Идлиб.
По думите му, " Русия си резервира правото да оказва действена поддръжка на решителните дейности на сирийското държавно управление за очистване на това огнище на терористична опасност ".

Френският президент Еманюел Макрон от своя страна предизвести Путин, че всеки силов сюжет за Идлиб е неприемлив. По думите му, всяка военна интервенция на режима на президента Башар Асад или неговите съдружници води до неприемливи последствия в областта на сигурността и в филантропичната сфера.

" Надяваме се Русия да окаже категоричен напън върху сирийския режим, който безспорно съумя да оцелее " с помощта на съветската помощ, добави френският президент.

Той акцентира, че интернационалната общественост ще следи доста деликатно дали Русия и Турция извършват постигнатите на срещата договорености.

Припомняме, Москва и Анкара се споразумяха за основаване на буферна зона към граничещата с Турция провинция Идлиб.

Ангела Меркел също акцентира, че сирийският спор не може да бъде решен с военни способи. Тя предизвести, че Западът няма да одобри използването на химическо оръжие. По думите й, договореностите сред Москва и Анкара би трябвало да прераснат в пълноценно помирение.

Официалната част на срещата продължи три часа. По-рано през днешния ден бяха извършени и двустранни срещи.

В центъра на полемиките бяха обстановката в последния бастион на сирийската съпротива - Идлиб, както и стъпките за кротичък излаз от продължаващата към този момент 7 години война в страната.

Освен това водачите на четирите страни имаха опция да обсъдят настоящите тематики и по време на разходката си в парка на двореца Вахдетин, където се организира форумът.

За първи път сирийският спор се разисква в подобен формат. Първоначално четиристранната среща беше планувана за 7 септември, само че беше отсрочена.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР