В Истанбул бе открита най-голямата обществена библиотека на Турция -

...
В Истанбул бе открита най-голямата обществена библиотека на Турция -
Коментари Харесай

В Истанбул откриха най-голямата библиотека в Турция

В Истанбул бе открита най-голямата социална библиотека на Турция - " Рами ". Тя е с потенциал за 4 200 души. А инвентарът съдържа над 2 млн. тома книги, предопределени за разнообразни възрастови групи.

Библиотеката ще обслужва жителите без спиране 24 часа в денонощието и бе открита от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

“По размерите си новата библиотека " Рами " е най-голямата в Турция и е измежду трите най-големи библиотеки на Европа. Но комплексът няма да служи единствено като библиотека, а  ще бъде и център за национални и интернационалните конференции, изложения, публични изяви ”, съобщи той.

Новата библиотека е издигната върху терен, където преди 250 години се е помещавала войнишката казарма " Рами " по времето на султан Мустафа Трети.

До 1980 година " Рами " е една от основните казарми на мегаполиса. Но по-късно е изцяло изоставена. През 2004 година се предлага план за превръщането й в библиотека. Строителните работи  продължили към година и половина.

Според координатора Осман Зорлу новата библиотека " Рами " е на трето място в света по потенциала и площта, върху която е ситуирана.

„ В нея се обитават книги и принадлежности за всички - от най-малките до най-големите. Специализирани библиотеки за междинните учебни заведения, гимназиите и университетите, профилираната библиотека „ Ататюрк “. Според традициите на нашата просвета ще предлагаме два пъти на ден чорба на нашите посетители, както и чай и сладкиши през целия ден. Нашата библиотека ще дава безвъзмездни учебници за тестванията на студентите, с цел да можем да дадем принос за сбъдването на техните  мечти ", сподели той.

Комплексът-библиотека " Рами " се намира в средата на просторен парк в европейската част на Истанбул, който разполага с 51 000 кв.м. озеленена повърхност.

По самодейност на управлението библиотеката " Рами " е препоръчана за включване в листата на ЮНЕСКО за международното културно завещание.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР