В исландската столица Рейкявик, където някога се състоя легендарната среща

...
В исландската столица Рейкявик, където някога се състоя легендарната среща
Коментари Харесай

Външните министри на Русия и САЩ учтиво, но решително спориха в Исландия

В исландската столица Рейкявик, където в миналото се състоя именитата среща сред Роналд Рейгън и Михаил Горбачов, на 19 май се срещнаха външните министри на Русия и Съединени американски щати. Въпреки огромния брой различия в политиките на двете страни, министрите нарекоха срещата градивна.The Washington Post написа за основни моменти в договарянията сред Лавров и Блинкен под заглавие.
Най-добрите дипломати от Русия и Съединени американски щати се сблъскаха в общителен дуел в Исландия в сряда (19 май), като за първи път се срещнаха лице в лице. Разговорите се организираха на фона на внезапно утежняване на връзките сред двете страни през последните месеци.
Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и съветският външен министър Сергей Лавров искрено, само че умерено разискаха съществуващите разлики по време на договарянията в коридорите на съвещанието на Арктическия съвет в исландската столица Рейкявик. Не за първи път този град се трансформира в платформата, където се разискват и построяват руско-американските връзки.
" Ние сме ангажирани с предсказуеми и постоянни връзки с Русия " - споделя Блинкен пред Лавров, потвърждавайки известието на президента Джо Байдън за срещата на върха през юни с съветския водач Владимир Путин. " Ние имаме вяра, че това е положително за нашия народ, положително за съветския народ и положително за целия свят. "
„ Не е загадка, че имаме различия. И когато става въпрос за различия, както президентът Байдън сподели на президента Путин, в случай че Русия работи нападателно против нас, против нашите сътрудници и съдружници, ние ще отговорим на това. И президентът Байдън сподели с думи и каузи, че това няма да се направи, с цел да се ескалира, не с цел да се търси спор, а с цел да се защитят нашите ползи “ - споделя Блинкен.
Срещата се състоя по времето, когато администрацията на Байдън уведоми Конгреса за нови наказания против Русия по скандалния европейски водопровод. Администрацията на Съединени американски щати наложи наказателни ограничения против осем съветски компании и кораби за тяхното присъединяване в построяването на Северен поток-2. В същото време тя се въздържа от сходни наказания против две немски компании, които биха имали по-значително влияние върху плана.
„ Ние сме съществено несъгласни с оценките на интернационалната обстановка и в методите към дилемите, които би трябвало да бъдат решени, с цел да се възстановява обстановката “ - споделя Лавров. „ Нашата позиция е елементарна: ние сме подготвени да обсъждаме всички въпроси без изключение, с разбирането, че тази полемика ще бъде почтена, с обстоятелства на масата и на взаимно почитание. “
Още преди да стартират договарянията, двамата дипломати обрисуваха своите съвсем диаметрално противоположни позиции, показвайки, че ще има сложен и под напрежение продан на отзиви по разнообразни въпроси, в това число Украйна, Арктика, съветското отношение към опозиционния водач Алексей Навални и изказвания за киберпрестъпления, в това число изказвания, че основаните в Русия хакери са виновни за офанзива на сериозен американски водопровод против откуп.
Срещата беше предшествана от поредност от взаимно експулсиране на дипломати. В такава среда руско-американските връзки може да се върнат в отвратителното положение на Студената война.
След срещата, траяла повече от планувания час и 45 минути, Държавният департамент декларира, че Блинкен е призовал Русия да освободи двамата американци, които е задържала, Пол Уилън и Тревър Рийд. Той също по този начин изрази " дълбока угриженост " от ескалиращата военна подготовка на Русия по границата с Украйна и нейните дейности против радиостанциите Гласът на Америка и Радио Свободна Европа/Радио Свобода.
Междувременно Лавров декларира пред съветските кореспонденти след срещата, че договарянията са " градивни " и че Русия е предложила да стартира нов и просторен стратегически разговор. " Има доста запушвания. Не е елементарно да се изчистят. Чувствах, че Антъни Блинкен и екипът му са решени да създадат това. Няма да има директна изгода за нас " - споделил министърът, представен от организация ТАСС.
Висш американски чиновник дефинира срещата като„ положително начало “ „ без несъгласия “, което разрешило на двете страни „ да издигнат доста въпроси, които двамата президенти могат да обсъдят “. Страните обаче не споделили нищо ново за подготовката за срещата на върха на Путин и Байдън, ограничавайки се до коментар, че разискването на организационните въпроси продължава.
Очевидно, предвиждайки позицията на Блинкен и оповестяването на наказания, Лавров изложи своите контрааргументи на конференция в Москва още в понеделник.
„ Очевидно беше взето решение, че е належащо да се застъпва за постоянни, предвидими връзки с Русия. Ако това са непрекъснато предвидими наказания, то не е това, от което се нуждаем “ - споделя деец от съветската дипломация.
Блинкен споделил, че срещата с Лавров дава значима опция да се ревизира догатката, че Съединени американски щати и Русия могат да си сътрудничат по избрани въпроси, като климатичните промени, Близкия изток, Иран и Северна Корея, макар острите разлики по други тематики. Срещата се състоя по време, когато целият свят с напрежение следи израелско-палестинската война.
Блинкен означи, че макар съществуващата неприязън, Русия и Съединени американски щати в самото начало на администрацията на Байдън се съгласиха да удължат с пет години най-важния контракт за надзор на оръжията, който президентът Доналд Тръмп отхвърли да възобнови. Всъщност Тръмп остави зад тила си доста спорно завещание, що се отнася до Русия. Той имаше другарски персонални връзки с Путин, само че администрацията му въпреки всичко наложи наказания и други наказателни ограничения.
Друга по-непосредствена зона на различия в Рейкявик, където се организира известната среща на върха през 1986 година сред президента Роналд Рейгън и съветския водач Михаил Горбачов, е Арктика. Там Русия уголемява военното си наличие и организира политика на усилване на въздействието си, предизвиквайки паника измежду американците.
Блинкен означи, че в предишното Съединени американски щати и Русия са си сътрудничили по въпроси на Арктика, само че в това време той се е опитал да заобиколи острите ъгли по въпроса за несъгласието на Америка с усилването на военните действия на Москва в района и предложенията за обновяване на от дълго време прекъснатия боен разговор в границите на Арктическия съвет, който включва осем страни.
Блинкен отхвърли апелите на Русия за възобновяване на военния съставен елемент на Арктическия съвет и изрази угриженост, че Москва ускорява военната активност в района, прочут като Крайния Север. По време на срещите си с външните министри на страните членки на Северния съвет, Блинкен подчертал няколко пъти значимостта на „ поддържането на спокойно съдействие в района “.
„ Загрижени сме от скорошното повишаване на военната интензивност в Арктика “ - споделил държавният секретар. " Това усилва риска от произшествия и неверни калкулации и опонира на общата цел да се обезпечи спокойно и стабилно бъдеще за района. "
Блинкен също укорил Русия, че е предложила нови правила за мореплаване в района, и осъди Лавров за мнения, в които той отхвърли тази рецензия, наричайки Арктика " наша територия, наша земя ".
„ Всички ние, в това число Русия, би трябвало да действаме в сходство с разпоредбите, с поетите правила и отговорности, като заобикаляме изказвания, които опонират на това “ - подчертал Блинкен.
По време на конференцията в понеделник Лавров дава отговор на недоволството, зародило по отношение на военната активност на Русия в Арктика. „ Всички от дълго време знаят, че това е наша територия, наша земя. Ние сме виновни за опазването на арктическото крайбрежие. Всичко, което Русия прави там, е безусловно законно и законно “ - споделя министърът.
Москва и Вашингтон също влязоха в изострен спор по отношение на статута на своите посолства и консулства след експулсирането на дипломати. Русия даде на Съединени американски щати период до 1 август да уволни целия не американски личен състав от своите дипломатически задачи в РФ. Съединените щати дадоха отговор, че в този случай техните дипломатически задачи на процедура няма да могат да действат.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР