В интервю за предаването Трилинг по ТВ 24, бившият премиер

...
В интервю за предаването Трилинг по ТВ 24, бившият премиер
Коментари Харесай

Любчо Георгиевски: В РСМ има процес на сърбизация, а не на българизация

В изявление за предаването " Трилинг " по ТВ 24, някогашният министър председател на Северна Македония и някогашен ръководител на ВМРО-ДПМНЕ, в този момент водач на ВМРО-НП, Любчо Георгиевски, сподели, че  в Северна Македония няма развой на българизация в страната, а по-скоро на сърбизация . Георгиевски провокира всички, които се усещат застрашени от българизация, да покажат съответни образци за такова събитие.

Той акцентира, че през 90-те години е имало отрицателно отношение в страната към националности като словенците, хърватите и косоварите, като в това време е доминирало положително отношение към Сърбия. Причината за това, съгласно него, е съществуването на Югославия, която е давала " форма " на тези връзки.

Георгиевски отбелязва, че македонската страна претърпява развой на сърбизация, и акцентира ролята на ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ и Македонската академия на науките (МАНУ) в този развой.

Бившият министър председател показа също, че неодобрението от страна на България на преговорните рамки на Северна Македония преди тази от 2022 година, известно в страната като " ветото ", е спомогнало за интензифицирането на този развой на сърбизация.
 Османи: Македонците са принудени да аплайват за български паспорти
Османи: Македонците са принудени да аплайват за български паспорти

Причините за това са обществени и стопански

" Това, че България сложи несъгласие не значи, че ние би трябвало да станем клон на сръбската политика. Погледнете политически - ние се въодушевяваме на всяка постъпка на Вучич. Сърбите се смеят на някои негови дейности, от които ние се въодушевяваме. Първата реакция на сандвича, който ядеше Вучич тук (в Северна Македония) беше общо вдъхновение. После схванахме, че в Сърбия го иронизират за това. В Сърбия с месеци се вършат демонстрации да забранят телевизия " Пинк " и още една сръбска телевизия, с които ние нямаме никакъв проблем ", обърна внимание Георгиевски.

Северна Македония възвръща сръбски монументи , събаряни през 1941 година от българите. Това показа някогашният министър председател на страната,като даде образец с паметниците в Куманово, Щип и покрайнините на Охрид.

Той беше сериозен към сегашната обстановка, в която сръбската история се слага на напред във времето, до момента в който македонската история е пренебрегната или преосмисляна. " Трагикомедията във всичко това е, че на нас не ни пречи, когато сърбите назовават нашите исторически персони българи ", съобщи Георгиевски.

Георгиевски означи и че " българският и македонският народ имат обща история ", само че процесът на обособяване на македонската нация не може да се свърже с 1944 година, той продължава най-малко 130-140 години , стартира с езиковия фракционизъм, по-късно идва политическият и националният фракционизъм ".. Той призна, че българите имат своя дял от виновността за настоящето състояние, само че акцентира и значимостта на признаването на " общите неща " сред двете страни.

В подтекста на евроинтеграционния развой, Георгиевски изрази своя скептицизъм за приемане на препоръчаните промени в конституцията на Северна Македония . Тези промени, които включват признаването на българите в главния закон на страната, са основни за продължаването на договарянията с Европейския съюз. Ако не бъдат признати, евроинтеграционният развой може да бъде спрян, както предизвестиха няколко европейски държавници.

" Нищо от нашия суверенитет и нашата еднаквост не се губи, това е удостоверение за нея ", приключи Георгиевски, като изрази опасенията си, че страната ще загуби още една година в процеса на интеграция.
 Комисия към Съвета на Европа се разтревожи от репресиите против българи в РСМ
Комисия към Съвета на Европа се разтревожи от репресиите против българи в РСМ

В годишен отчет се открояват антибългарските изявления и офанзивите против хора и културни клубове
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР