В интервю за предаването Лице в лице правосъдният министър Крум

...
В интервю за предаването Лице в лице правосъдният министър Крум
Коментари Харесай

Крум Зарков: Няма лошо Конституцият съд да бъде сезиран за закона за главния прокурор

В изявление за предаването " Лице в лице " правосъдният министър Крум Зарков изрази разочарованието си от вчерашното съвещание на Правна комисия, на което бе обсъждан механизмът за следствие на основния прокурор. Той не скри, че поради тържественото разкриване на разискванията се е обнадеждил, само че все пак, с отчаяние означи, че очевидно се е оказал доверчив.

" Пет часа по-късно в последна сметка нищо не се случи – доста им се искаше на някои депутати, само че нямаха предпочитание. Вече 15 години слушам причини по какъв начин би трябвало да се направи нещо, само че не е тъкмо това ", добави той.

Преди съвещанието на Правна комисия през вчерашния ден заместник-главният прокурор Борислав Сарафов съобщи, че законопроектите, които се оферират, опонират на Конституцията. Той предизвести, че в случай че депутатите въпреки всичко гласоподават някой от тях, от държавното обвиняване ще сезират Конституционния съд. Зарков разяснява тези изявления, като уточни, че позицията на Прокуратурата му е добре известна, защото в правосъдното министерство са получили мнението ѝ още при подготовката на законопроекта. Становище е получено и от Върховен касационен съд, означи министърът.

" В доста от тези мнения има забележки, някои от тях сме отразили в закона, за други сме обяснили в претекстовете за какво отхвърляме. Пет часа изслушахме претекстове, които са ни до болежка известни ", уточни Зарков и не видя нищо неприятно в това Конституционният съд да бъде сезиран и при положение, че в действителност има проблем с текстовете, те да бъдат посочени.

Правосъдният министър открои и значимостта да има обжалване на отводите на Прокуратурата да започва следствие, да вземем за пример с доводи, че е противоконституционно или че съдилщата ще се задръстят. Той изясни, че това води и до парични вреди за страната ни, защото сходни каузи отиват в Страсбург. " Наскоро група жители бяха счели, че поради ромския си генезис са изгонени от жилището, в което живеят. Отишли са в Страсбург, ще платим стотици хиляди лв.. Това се случва всеки ден ", даде за образец той.

Крум Зарков, обаче, акцентира, че това даже не е най-големият проблем в тази ситуация. " Парите са единствено един дребен детайл. Чувството, че живеем в страна, в която има хора над закона и не пази жителите си, е доста по-важно. България би трябвало да организира тези промени не поради Европейски Съюз. Ние българите сме на предверието на Европа и не можем да влезем в Съюза по метод, по който да се възползваме от него. Мисля, че 15 години са премного. Нека не се въртим в порочния кръг и не се залъгваме, че ще вършим тържествени съвещания на комисии, които приключват без резултат. Парите са едно, петното върху имиджа на България е извънредно. Кой идва да влага в страна, която вижда, че е осъждана непрестанно по едни и същи въпроси и счита, че някой властник ще го „ изгърби “, запита той.

Зарков счита и за необичайно за какво въпросите към правосъдната промяна не се придвижват напред. " Не е обяснимо, в случай че слушаме декларациите на политическите сили – правосъдната промяна, законите по ПВУ са приоритет, механизмът за следствие на основния прокурор. При всеки случай всички тези думи стопират сега, в който би трябвало да се произведат дейности, които не са зрелищни арести или фейсбук група за митинг. Министерство на правораздаването гради закон, Народното събрание го приема, отхвърля, преправя ", съгласно него е методът нещата да се случат.

" Вместо това, виждаме спектакъл. Начинът, по който приключи вчерашното съвещание на Правна комисия, за мен е надълбоко незадоволителен ", уточни правосъдният министър.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР