В интервю за австрийския национален ежедневник Der Standard комисарят по

...
В интервю за австрийския национален ежедневник Der Standard комисарят по
Коментари Харесай

Йоханес Хан призна: Македонците са ни по-симпатични от албанците

В изявление за австрийския народен всекидневник Der Standard комисарят по европейска политика за съседство и договаряния за разширение Йоханес Хан акцентира, че въпреки Европейска комисия да е дала рекомендация за започване на договаряния за участие на Северна Македония и Албания, то в Брюксел настроението към първата е по-добро.

„ Все още работим за това и двете страни да договарят. Но не е загадка, че настроението измежду страните-членки за Северна Македония просто е по-добро. И двете страни са изпълнили критериите, изисквани от страните членки на Европейски Съюз като изискване. Ето за какво дадохме рекомендация и за двете страни. Но Северна Македония организира освен нужните промени, само че и реализира историческото Преспанско съглашение, както и контракта за другарство с България “, сподели Хан, представен от „ Фокус “.

„ За страдание, в Албания в този момент проблемите са на напред във времето, като да вземем за пример, че опозицията не е в Народното събрание, че държавното управление има усложнения в поддържането на разговор и има процедура по импийчмънт против президента “, акцентира Хан в отговор на въпрос какви са възможностите за едновременното започване на договарянията за участие на двете страни.

Отбелязвайки напредъка на Тирана в провеждането на правосъдна промяна, австриецът въпреки всичко призна, че не може да бъде сигурен дали страната ще получи „ зелена светлина “ за договарянията. „ Не мога да го кажа... Надявам се всички политически сили в Албания да признаят сериозността на обстановката и да схванат какво вършат с държанието си, защото 80% от популацията желае започване на договарянията за присъединение, гласоподавателите на всички партии поддържат това “, сподели той.

Хан направи параленост сред Скопие и Тирана. „ В Северна Македония държавното управление работи по примерен метод и се стреми да включи опозицията. Имах среща с водача на опозицията и се обърнах към него на тази среща с апел да продължи да демонстрира градивно отношение “.

По отношение на позволения към този момент спор сред Гърция и Македония той разяснява: „ Те съумяха да разрешат политически спор от десетилетия. И има огромна доза политическа храброст, тъй като това решение беше обвързвано с висок персонален и политически риск. Разбира се, това се отнася и за гръцката страна, само че изключително за Северна Македония, където опозицията бе срещу съглашението “.

„ В началото единствено 20% от популацията поддържа Преспанското съглашение и това, че то към този момент е приложено, се потвърждава от управлението на държавното управление. Това също би трябвало да бъде прието и надлежно възнаградено. Освен това то има подтикващ резултат върху района. Подписването на контракта бе позитивно за реализиране на съглашение сред Сърбия и Косово “, сподели още той.

„ За страдание, това позитивно развиване бе спряно от въвеждането на 100-процентови мита за вноса на сръбски артикули в Косово. Решението на спора сред Сърбия и Косово е централно за развиването на целия район “, добави Хан.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР