В хода на валутната търговия в петък сутринта щатският долар

...
В хода на валутната търговия в петък сутринта щатският долар
Коментари Харесай

Доларът се засилва към еврото и паунда, поевтинява спрямо йената

В хода на валутната търговия в петък сутринта щатският $ се ускорява по отношение на еврото и лирата стерлинг, като в същото време се обезценява във връзка с йената.

Индексът ICE, който демонстрира динамичността на $ по отношение на шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски $, лира стерлинг и шведска крона), през днешния ден прибавя към цената си 0,11%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,07%.

Към 10 часа българско време двойката евро/долар се търгуваше за $1,0875 спрямо курса $1,0892 за едно евро при затварянето на предходната сесия.

В същото време английската лира стерлинг поевтинява до $1,2373 по отношение на $1,2408 за един паунд ден по-рано.

Цената на американската валута във връзка с японската се намалява до 130,06 йени за един $ при 130,22 йени за долар в края на търговията в четвъртък.

Публикуваните през вчерашния ден статистически данни демонстрираха, че стопанската система на Съединени американски щати остава постоянна, макар забележителното стягане на паричната политика от страна на Федералния запас. Според предварителните данни на Министерството на търговията на Съединени американски щати Брутният вътрешен продукт на страната през 4-тото тримесечие се е нараснал с 2,9% на годишна база след повишаване с 3,2% през предходното тримесечие. Консенсусната прогноза на анализаторите, представена от Trading Economics, предполагаше отслабване на икономическия напредък до 2,6%.

По-бавното от предстоящото закъснение на растежа на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати през последното тримесечие помрачи оптимизма на вложителите, които чакаха, че сигналите за утежняване на обстановката в американската стопанска система ще накарат регулаторът да забави в допълнение темпа на повишаване в главния лихвен %.

Първата среща на Федералния комитет за отворения пазар (FOMC) тази година ще се организира идната седмица. През декември Централната банка на Съединени американски щати увеличи лихвения % с 50 базисни пункта, откакто го усили със 75 б.п. на предходните четири срещи.

В петък пазарът ще наблюдава отчета на Министерството на търговията на Съединени американски щати за приходите и разноските на американците за декември, който включва данни за динамичността на потребителските цени.

Индексът на потребителските цени PCE Core, който не регистрира разноските за храна и сила, се е нараснал с 0,3% през декември, откакто се увеличи с 0,2% месец по-рано, съгласно консенсусната прогноза на специалистите, представена от Trading Economics.

Международният валутен фонд препоръча на Централната банка на Япония да обмисли предприемането на ограничения за увеличение на гъвкавостта на доходността на дълготрайните държавни облигации, отбелязвайки, че повишаването на инфлационните опасности в страната изисква основаването на в допълнение пространство за маневриране в паричната политика.

По-специално, Японската централна банка може да усили целевата рентабилност на 10-годишните държавни облигации, да разшири обсега на съмненията в лихвените проценти на тези скъпи бумаги, както и да се върне към количествената цел в програмата за назад изкупуване на облигации и да премине към закупуване на " по-къси " облигации, съгласно отчета на МВФ, оповестен в четвъртък.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР