В хода на валутната търговия в четвъртък сутринта обменният курс

...
В хода на валутната търговия в четвъртък сутринта обменният курс
Коментари Харесай

Доларът се стабилизира, след като падна до 7-месечно дъно

В хода на валутната търговия в четвъртък сутринта обменният курс на щатския $ едва се трансформира по отношение на кошницата от съществени международни валути, откакто предния ден падна до най-ниското си равнище от предишното лято. Това бе породено от слаби статистически данни за стопанската система на Съединени американски щати.

Еврото продължи да се повишава през януари, с цел да се търгува за над $1,08, най-високото равнище от април предходната година, и се възползва от по-мекия $, защото вложителите чакат Фед да забави темпа на повишение на лихвените проценти, откакто отчетът за CPI в Съединени американски щати уточни ново закъснение на инфлационен напън, разяснява Trading Economics.

Както стана известно през вчерашния ден, продажбите на дребно в Съединени американски щати през декември са намалели с 1,1% по отношение на предходния месец. Анализаторите като цяло чакаха по-умерен спад от 0,8-0,9%. Освен това данните за ноември бяха ревизирани в по-лоша посока: през предходния месец индикаторът падна с 1%, до момента в който преди беше регистриран спад от 0,6%.

В същото време растежът на цените на производител в страната се забави през декември до най-ниското си равнище от март 2021 година, 6,2% на годишна база, оповестиха от Министерството на труда. Месец по-рано цените са се нараснали със 7,3%. Консенсусната прогноза на анализаторите, представена от Trading Economics, предвиждаше растеж на цените на производител през декември с 6,8%.

Въпреки отслабващата инфлация и влошаващите се макроикономически индикатори, ръководителят на Фед в Сейнт Луис Джеймс Балард сподели в изявление за The Wall Street Journal, че Централната банка на Съединени американски щати би трябвало да продължи да покачва главния лихвен %, като се допуска, че равнището му може да доближи 5,5%.

Към 10:05 часа българско време двойката евро/долар се търгуваше на равнище $1,0810 против $1,0794 за едно евро при затварянето на сесията в сряда.

Британската лира стерлинг загуби към този миг 0,13% от цената си и се разменя на пазара при курс към $1,2332 за едни паунд по отношение на $1,2348 за паунд ден преди този момент.

В също време във връзка с японската национална валута американската спада с 0,48% и цената й възлиза на 128,26 йени по отношение на 128,90 йени за $ в края на последната сесия.

Обемът на японския експорт през декември се е нараснал с 11,5% на годишна база, увеличавайки се за 22-ри следващ месец. Консенсусната прогноза на специалистите, представена от Trading Economics, предполагаше растеж на износа от 10,1% след скок от 20% месец по-рано.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР