В хасковското село Криво поле ще евтанизират над 39 000

...
В хасковското село Криво поле ще евтанизират над 39 000
Коментари Харесай

В хасковското село Криво поле ще евтанизират над 39 000 кокошки

В хасковското село Криво поле ще евтанизират над 39 000 кокошки-носачки в два птицевъдни обекта, където БАБХ удостовери, че има огнище на птичи грип. Това заяви за Българска телеграфна агенция регионалният шеф на Хасково инж. Минко Ангелов след незабавно съвещание на Областната епизоотична комисия.

Според ветеринаря от локалния клон на БАБХ Стойчо Курдов 1200 птици към този момент са умряли.

Вече има утвърдена площадка за загробването на пернатите, за която множеството от процедурите по позволения от разнообразни инстанции са минали. Тя е край хасковското село Жълти бряг, посочи Ангелов. Той добави, че това е рецидив във фермата, като предходният случай с Инфлуенца А е бил през април тази година.

Определена е 3-километрова защитна зона, в която попадат три села от община Хасково, и 10-километрова следена зона с девет села от община Хасково, две села от община Харманли и осем села от община Стамболово.

В процедурата по унищожаването евентуално ще бъдат включени и мобилни инсинератори, добави още Ангелов. По негови думи стартира и следенето на партидите яйца, които са напуснали стопанството към комерсиалната мрежа, макар че по уверенията на БАБХ потреблението на артикули от инфектирани пернати не съставлява опасност за човешкото здраве.
По материали на БТА
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР