50 200 зрелостници ще се явят на матурата по български

...
50 200 зрелостници ще се явят на матурата по български
Коментари Харесай

Днес се провежда матурата по Български език и литература

50 200 зрелостници ще се явят на матурата по български език и литература, която ще се организира през днешния ден в над 750 учебни заведения, квесторите в изпитните зали ще са близо 13 хиляди.

Вчера служебният министър на образованието Галин Цоков разясни, че петима души ще положат изпита наново за повишение на оценката. Това стана допустимо след промени в Закона за предучилищното и учебното обучение и на тази изпитна сесия ще се приложи за първи път. Във връзка с разпространяването на коклюш той посочи, че има единствено един абитуриент в Пловдив, който е карантиниран и ще постави изпита си в обособена зала.

Тази година няма смяна във формата на теста, който се състои от 22 задания с избираем отговор, 16 с къс свободен отговор и две с уголемен свободен отговор, разясниха от МОН. Последният 41 въпрос включва есе по заложена тематика или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени произведения. Зрелостниците следва да пишат с черен химикал. Началото на матурата е в 8:30 часа, а резултатите ще бъдат оповестени до 7 юни.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР