В Хасковско готвят протест заради ръста в цената на водата

...
В Хасковско готвят протест заради ръста в цената на водата
Коментари Харесай

Готви се протест заради ръста в цената на водата

В Хасковско готвят митинг поради растежа в цената на водата поради растежа в цената и качеството на водата.

Ден откакто Комисията за енергийно и водно контролиране разгласи предлагането си за повишаване на водата, в някои от обитаемоте места с предстоящо нарастване зрее неодобрение.

Планира се растеж от Нова година, а окончателното решение ще бъде взето на 22-ри декември на закрито съвещание на комисията.

Скок с 10 на 100 се планува за 6 области в страната - Кюстендил, Шумен, Перник, София-област, Силистра, Стара Загора, Варна и Плевен.

Енергийният регулатор разисква и нарастване с 20 и повече % в областите - Сливен, Видин, Габрово, Враца, Ловеч и Хасково.

Галя Радославова заплаща по 50 лв. сметки за вода всеки месец, само че не е удовлетворена от качеството на това, което потича от чешмата.

Според плановете на КЕВР, от идната година водата в Хасково ще скочи на близо 5,30 лв. за кубик.

„ Водата ни не става за нищо. Като започнеш в годините обратно, то не бе уран. Като пуснеш чешмата след повреда е тиня на всичкото от горната страна. Няма налягане и в края на краищата плащаме и въздух през водомерите поради честите повреди и плащаме идни безумни сметки. За какво “, пита Галя Радославова.

Заради уран или манган над нормите и през днешния ден доста села в хасковско са на водоноски, които бързо се изпразват.

В Брягово водата е неразрешена за пиянство и готвене от години. Затова повишаването е на път да откаже хората да заплащат сметките си.

От ВиК-Хасково отхвърлят коментар до момента в който решението за повишаване на водата не е дефинитивно. Една от аргументите за увеличието, съгласно Комисията регулатор са високите сметки за ток. В Хасково  водата главно се добива посредством помпи. По сметки на оператора, 48% от директните разноски за снабдяване на вода са за електричество. А загубите по остарялата водопреносна мрежа, които също се начисляват в цената, за последния месец са над 60%, написа bTV. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР