В гробищните паркове на съответната община ще се погребват само

...
В гробищните паркове на съответната община ще се погребват само
Коментари Харесай

Пет години жителство за получаване на гроб, предвижда законопроект

В гробищните паркове на съответната община ще се погребват единствено умряли, които са имали непрекъснат или сегашен адрес там 5 години преди гибелта си. Изключение ще се прави единствено за погребения в фамилни гробници. Това е записано в законопроект, който е импортиран в деловодството на Народното събрание от Вежди Рашидов и група народни представители.

Тези ограничавания съществуват и сега в София и огромните градове, само че със закона те ще бъдат уеднаквени на всички места. Сега гробищата реализират активността си посредством наредби на съответните общини.

Новият закон ще контролира гибелта " административно ". Ще се дефинират собствеността на гробищата, правата и отговорностите на притежатели на гробните места, правата и отговорностите на употребилите на гробни места и други. Законът вкарва и условия към терените на гробищните паркове, както и урежда тяхното ръководство.

Законопроектът предлага въвеждане на възбрана за отдаване на гробищата на концесия. Не могат да бъдат и обект на публично-частно партньорство. В плана се формулира и значимият въпрос - каква може да бъде собствеността на гробището, а точно обществена държавна или обществена общинска С новия закон се предлага и възбрана за основаване на господстващо и монополно състояние към всички субекти, които правят погребална активност.

Забранява се погребални действия да се оферират в лечебните заведения. Лекарите и всички медицински лица няма да могат да оферират или съветват роднините и околните на умрелия за погребални компании.

Офисите на последните пък ще ще би трябвало да бъдат от разстояние от лечебни заведения и общински институции. За обитаеми места с поданици над 50 хиляди то ще е минимум 300 м, а за останалите - 150 м. Според предлаганите промени притежателите или шефовете на гробища би трябвало да изготвят правилници, който да включва минимални ограничения за сигурност като защита, контролно-пропусквателен режим, камери на входовете и изходите, да не се позволяват бездомни животни. Сред тях са и проектите за съгласуваност и реакция с Министерство на вътрешните работи и Общинската полиция.

Забранява се и вандализмът (умишлено разваляне или заличаване на гроб посредством срутване, издраскване, разрушение на монументи и надгробни знаци или елементи от тях, кражба и други дейности на опозоряване на гробно място), който се санкционира с санкция от 500 до 1 000 лева в случай че осъщественото не съставлява закононарушение.

Според вносителите на плана той ще постави завършек на нелоялните компании, които изнудват хората. Всеки, който желае да предлага погребални и каменоделски услуги би трябвало да подаде заявление до шефа на гробището или кмета.

Социално слабите и тези без идентичност ще се погребват за сметка на общинските бюджети.

В гробищата ще се не разрешава влизането на непридружени деца до 14 години; каруци; палене на огън и изгаряне на боклуци, както и лепенето на реклами и некролози на местата, отвън позволените от съответната община.

Въвеждат се и обвързване на правоимащите на гробни места. Те би трябвало да ги поддържат в добър тип и да слагат трайни надгробни знаци. Изоставени, изпочупени, неподдържани или нелегално построени монументи и други би трябвало да се отстранят. Ако правоимащите на гробното място не се извършат предписанията в период, избран от гробищната администрация, траурните надгробни знаци се отстраняват и се приключва правото на прилагане.

Правото на гробоползване се погасява след приключване на минималния санитарно нужен период от 8 години. След това правото на гробоползване може да стане срочно или безсрочно - за безконечни времена. Това зависи от таксата, която наследниците на покойника ще заплащат за мястото. В него могат да се погребват категорично изброени в закона родственици в случай че сред гибелта на последния положен в гроба са минали осем години. За законопроекта вносителите споделят, че се базира на традициите, настоящата процедура и икономическите ползи на обществото. Предстои той да бъде прегледан от комисия и гласуван в пленарната зала.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР