В градския транспорт в София през последната една година и

...
В градския транспорт в София през последната една година и
Коментари Харесай

Шефът на СОС: Над пет млн. пътувания в София са платени чрез новите електронни начини

В градския превоз в София през последната една година и макар всички рецесии и проблеми се случи цифрова гражданска война – над пет млн. броя пътувания са платени с новите електронни способи за заплащане, вместо с хартиени билетчета. Това заяви ръководителят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев в изявление за Българска телеграфна агенция. 

 

Хит измежду жителите са безконтактните заплащания с банкови карти, заплащанията през смарт часовници и други устройства, както и цифровите билети – близо 800 хиляди са те единствено за месец юни т.г., уточни Георгиев. Това по думите му е голям триумф за града и облекчение за жителите – всеки месец пораства броят на употребяващите цифровите технологии за заплащане. Вече пенсионирахме билетчето – над 70% от еднократните билети, които продава Центърът за градска подвижност, са електронни.

 

Съгласно тарифната политика, която СОС одобри на 21 юли, даваме нови благоприятни условия за пасажерите и за привличането на нови, уточни ръководителят на съвета. Той уточни билетите 30+ и 60+, с които може да се пътува безграничен брой пъти на цената от 1,60 лева за половин час и надлежно за 2,20 лева за един час. Това е всеобща процедура в огромните европейски столици с развъртян и съвременен публичен превоз, какъвто към този момент е и софийският, означи Георгиев. 

 

По мотив огромните планове, които директно трансформират образа на града, ръководителят на СОС посочи признатата от съвета огромна капиталова стратегия за създаване на тротоари на територията на цялата Столична община. Става въпрос за 120 млн. лв., които ще бъдат вложени в близо 700 хиляди кв. метра тротоари, уточни Георгиев. По думите му програмата ще преобрази града и най-много кварталите.

 

По отношение на идния нов сезон на СОС ръководителят му сподели, че за него най-съществен приоритет е пътната сигурност. Той упорства още занапред политическите партии да заявят поддръжката си за настояванията на Националното съдружие на общините със законови промени да се дадат пълномощия на общините да глобяват на база записите от камерите за трафик, които Столичната община има. Това са хиляди камери в цялата страна, които могат да бъдат употребявани като контролиращите на КАТ. Искаме за превишена скорост, за прекосяване на червен светофар и за влизане в неразрешени улици да можем сами да глобяваме и да събираме санкциите в общинските бюджети, с цел да може да се влага в нови камери и ограничения за пътна сигурност, уточни Георги Георгиев. 

 

Следва цялото изявление.

- Колко отчета одобри Столичният общински съвет от началото на годината до юли, когато излезе в лятна почивка? Колко са върнати от регионалния шеф и по какви аргументи?

- От началото на годината Столичният общински съвет работи с огромна активност – единствено за седем месеца, т.е. към 14 съвещания, сме приели 677 решения. Зад всяко предложение е положен доста труд – детски градини, строителство на огромни обекти, финансиране на поправки на спортни и детски площадки – всичко това изисква работа, експертиза и неизменност.

 

Давам образец с наредбата за преместваемите уреди, разпоредбите за слагане на всевъзможни павилиони и будки, и най-много въвеждането на непоколебим надзор върху осъществяването им. Лично аз като правист се ангажирах с процеса на разработване на документа, тъй като считам, че сигурността и здравето на жителите са най-важното в нашата работа. 

Направихме над 100 промени и допълнения в настоящата нормативна уредба на общината, която обгръща режима на мобилните обекти и рекламните детайли. С новите правила слагаме завършек на висящите кабели, необезопасените уреди, застрашаващи живота на хората, и резултатът ще е забележим за всички. Предстои наесен да прегласуваме решението поради връщането му от регионалния шеф – възражението касае един текст единствено и не желаеме това да стопира цялата самодейност. Озадачен съм от претекстовете на изпълняващата длъжността към оня миг дама, само че това е без значение – ще създадем нужното, с цел да живеем в по-безопасна среда.

 

Има и други върнати решения като това за слагането знамето на Украйна на фасадата на Столичната община и именуването на пространство пред Руското посолство - „ Героите на Украйна “. Съдът обаче се произнесе в интерес на актовете, с които изказахме нашата съпричастност към страдащия украински народ – спечелихме всички каузи.

 

- Като ръководител на СОС, кои съгласно вас са най-важните решения, които одобри съветът и които ще повлияят благотворно на града и неговите поданици?

- За мен персонално всички решения на общинския съвет са значими. С едни променяме към по-добро града, само че с други решаваме съответни проблеми на избрана група хора. Затова не може да има повече или по-малко значими. Една дребна квартална уличка е от голяма важност за хората, живеещи на нея повече, в сравнение с бул. в различен квартал, по тази причина не можем да ги разделяме по този начин.

 

Безспорно обаче въвеждането на нов метод на таксуване в столичния градски превоз и признатата нова тарифна политика е измежду основните ни решения. В градския превоз в София през последната една година и макар всички рецесии и проблеми се случи цифрова гражданска война – над пет млн. броя пътувания са платени с новите електронни способи за заплащане, вместо с хартиени билетчета – шлагер измежду жителите са безконтактните заплащания с банкови карти, заплащания през смарт часовници и други устройства, както и цифровите билети – близо 800 хиляди са те единствено за месец юни т.г. Това е голям триумф за града и облекчение за жителите – всеки месец пораства броят на употребяващите цифровите технологии за заплащане. Всъщност, към този момент пенсионирахме билетчето – над 70% от еднократните билети, които продава ЦГМ, са електронни.

 

Другите ни огромни планове обгръщат градската среда и нейното нареждане и облагородяване. Приехме най-мащабната капиталова стратегия за създаване на тротоари в цялата община – 120 млн. лв. ще бъдат вложени в близо 700 хиляди кв. метра. За съпоставяне в този момент годишно се ремонтират към 60 хиляди кв. метра. С тази стратегия ще преобразим града и най-много кварталите, с цел да живеем в градска среда, каквато заслужаваме. Затова приехме и единни стандарти за нея – да наподобяват по идентичен метод тротоарите, пейките, уличните стълбове в избраните от нас зони, на които е разграничен градът – исторически център, необятен център, квартали. За да няма три типа настилки на тротоар от 100 метра. Те са наложителни и за вложителите, които строят нови здания, освен за общината. Така се прави във всички огромни градове в Европа.

 

Не на последно място са напъните ни да увеличим местата и изискванията за спорт в София. Изключително горделив съм, че препоръчаната от мен стратегия за създаване на спортни обекти от федерации и спортни клубове към този момент дава резултати – имаме общо пет спортни зали и спортни комплекси, за които процедурите са сполучливи и стартира строителството на множеството от тях – спортна зала в кв. „ Лозенец “ на ул. „ Люботрън “, два спортни комплекса с футболни стадиони и тенис кортове в най-големия регион – „ Люлин “, тече конкурс за възобновяване на стадиона в „ Горубляне “. Продължаваме със строителството на метрото, както знаете – общинският съвет гласоподава финансирането и поддържа всички дейности в тази посока, тъй като хората в „ Оборище “, „ Слатина “, „ Гео Милев “ и „ Левски “ го чакат и желаят.

 

Успоредно с огромните задължения за града не сме спирали да работим за основаване на условия за интеграция и интензивно включване в живота на хората със усложнения. Работим за хората със синдром на Даун, за младежите с аутизъм, за възрастни хора, страдащи от деменция и фамилиите им, както и за потърпевшите от домашно принуждение. Няма да ги изброявам, тъй като считам, че не просто е добре, а сме длъжни да даваме еднакъв късмет на всички да се осъществят и живеят пълноценно.

 

- Общинските съветници не одобриха измененията в наредбата за ниско емисионните зони, съгласно която колите, които замърсяват повече, няма да имат достъп до центъра на града, както и възбраната за потребление на твърдо гориво за отопление. Защо съгласно вас се случи това? Не смятате ли, че аргументите жителите да употребяват коли от по-нисък екологичен клас са чисто стопански и по този начин измененията в наредбата ги санкционират?

- Колегите ми общински съветници се поддадоха на популизъм в навечерието на следващите предварителни парламентарни избори. Едните споделят, че ограниченията не са задоволително рестриктивни, другите - за какво ще страдат най-слабите обществено наши съграждани. А ние предлагаме златната среда. Въвеждането на зони с ниски излъчвания е публикувана и ефикасна европейска мярка, която се ползва за битка с мръсния въздух. Освен това препоръчаният от нас нов ред дава задоволително дълги периоди за приспособяването към новите правила, съгласуван е с регионите и важи единствено за месеците с най-замърсен въздух – три месеца в година ще работят рестриктивните мерки и засягат потвърдено замърсяващи коли – да речем с дизелови мотори на над 20-годишна възраст и с бензинови мотори на над 30 години. Предвидено е поетапното въвеждане на новите правила в централната градска част и втори кръг.

Всъщност, това не е просто инцидентно хрумнала ни рестриктивна мярка, а ни е предложена от професори от три университета и след разбор на практиката в европейските столици. Не си вършим опити, а ангажираме учените в борбата ни за по-чист въздух. За страдание, в нея липсват задоволително общински съветници от другите партии, с цел да успеем.

 

- СОС одобри скоро наредбата за градската среда – за какво съгласно вас този документ е значим за града? Какви параметри са заложени в наредбата, тъй че градът да бъде хубав, спретнат и прелестен?

- Ако би трябвало да отговоря с едно изречение – тъй като посредством стандартите за градска среда залагаме вярната формула за това по какъв начин би трябвало да наподобява нашият град. Приетата разпоредба ще важи за цяла София, само че съгласно зоните ще работят разнообразни критерии и условия. Какво имам поради – посочваме главните правила от избора на материали до метода на използването им. За да не ни се постанова да вървим по тротоари с разнообразни плочки, създадохме нормативни инструкции за това по какъв начин би трябвало за наподобяват съществуващите и нови пешеходни пространства, бордюрите и тактилните линии по тях, даже по какъв начин би трябвало да бъдат посадени дърветата. Нямам подозрение, че напълно скоро ще усетим разликата и безредния тип на някои от положените настилки, на които за жалост се натъкваме, ще остане в предишното.

 

- Кога новата тарифна политика, която софиянци чакат да стане факт от години, най-накрая ще проработи? И по какъв начин наподобява тя дефинитивно?

- Истината е, че системата към този момент работи от предходната година, когато се вкара видеонаблюдението във всички транспортни средства, както и опциите за цифрово заплащане на пътуването. Благодарение на тази интелигентна система към този момент близо година следим пътникопотока, знаем коя линия в кои часове е натоварена и коя - не е и се стремим оптимално да усъвършенстване публичния превоз, с цел да е комфортен за софиянци и гостите на града. По отношение на тарифната политика, която общинският съвет одобри на 21 юли, даваме нови благоприятни условия за пасажерите и за привличането на нови. Например, с билетите 30+ и 60+ може да се пътува безграничен брой пъти на цената от 1,60 лева за половин час и надлежно за 2,20 лева за един час. Това е всеобща процедура в огромните европейски столици с развъртян и съвременен публичен превоз, какъвто към този момент е и софийският. 

 

Освен това въведохме нови тласъци за потребление на градския превоз – младежка карта на преференциална цена – за учащи и работещи до 26 години, разсрочено заплащане на годишната карта за цялата линия, бял билет, който е безвъзмезден при положение на мощно замърсяване на въздуха и други С приемането на новите правила за пътешестване обаче не свършва нашата работа. Трябва да се фокусираме върху повече благоприятни условия за закупуване на транспортните документи. В момента имаме банкови карти, смарт устройства, опция за закупуване от уеб страницата и e въпрос на месеци да стартира дистрибутирането през разнообразни различни канали - каси на огромни супермаркети, вериги за заплащания и така нататък, с цел да е по-достъпно зареждането на карти.

 

- Новият отоплителен сезон ще стартира единствено след към два месеца. Подсигурила ли е „ Топлофикация София “ нужните количества газ, тъй че софиянци да са спокойни, че домовете им ще бъдат топли през зимата?

- За страдание за първа година „ Топлофикация София “ няма контракт с " Булгаргаз " за доставките за зимата. Миналата седмица кметът Фандъкова е получила увещание от служебния министър на енергетиката, че природен газ за потребностите на София ще има, през днешния ден той го удостовери и пред мен. Няма да скрия, че сме обезпокоени от последното решение на КЕВР за цена на газа от близо 300 лева за мегаватчас, в случай, че КЕВР утвърждава разход от 122 лева за „ Топлофикация “.

 

Цялата разлика остава като загуба за сдружението. Държавната политика от есента на предходната година насам - всички следващи поскъпвания да се трансферират на хората или на топлофикациите, е неприемлива.

Важно е да отбележим, че и за жителите, и за бизнеса това са непостижими цени. Не бива да се усилва цената на топлинната сила, тъй като и това нарастване от юли с 40% е отвратително за хората.

Надявам се, че със служебното държавно управление ще намерим вярната формула и ще получим бързи решения на нелеките проблеми с доставки на природен газ.

 

- Новият сезон за Столичния общински съвет стартира през септември, какви значими решения следва да бъдат признати?

- За мен най-съществен приоритет е пътната сигурност и по тази причина настояваме още занапред политическите партии да заявят поддръжката си за настояванията на Националното съдружие на общините със законови промени да се дадат пълномощия на общините да глобяват на база записите от камерите за трафик, които имаме – това са хиляди камери в цялата страна, които могат да бъдат употребявани като контролиращите на КАТ. Резултатите ще са впечатляващи и бързи. Искаме за превишена скорост, за прекосяване на червен светофар и за влизане в неразрешени улици да можем сами да глобяваме и да събираме санкциите в общинските бюджети, с цел да може да се влага в нови камери и ограничения за пътна сигурност. Очевидно е, че КАТ нямат задоволително хора и камери, а нарушителите все по-арогантно вършат, каквото си изискат.

Както към този момент загатнах, още веднъж ще внеса още на първото съвещание Наредбата за преместваемите обекти, тъй като регламентирането на слагане и употреба на мобилните уреди и рекламни детайли не търпи отсрочване.

 

Ще разгледаме и документа за нискоемисионните зони, като този път чакам в действителност отговорно държание от страна на сътрудниците общински съветници. Не може поради партийни сметки да бъдат ощетявани здравето и живота на софиянци, които са ни избрали, с цел да ги представляваме и да решаваме съответни проблеми на града, а не да си играем на „ прецакай другарчето “. Традиционно през есента стартира и по-усилената работа по подготовката на финансовата рамка за бюджета на столицата за идната година. Предизвикателствата пред града ни са доста и чакам отговорност и дисциплинираност при правенето на най-важния документ.

 

- Ще се отразят ли идните предварителни избори на работата на СОС и в какъв аспект?

- Оптимистът в мен се надява да не окажат значително въздействие в атмосферата на общинския съвет, само че реалистът знае, че когато дойдат каквито и да било избори – акцията се придвижва и в нашата зала. Вярвам, обаче, че здравословната среда на живот, лесното, бързо и екологично напредване, качествените услуги с еднакъв достъп, опциите за спорт и личностно развиване, както и хубостта и уюта в градската среда и паркове, за които всекидневно работим, няма да паднат в жертва на предизборната акция. Животът и развиването на София не престават и след вота, по тази причина не би трябвало да се разсейваме с политически пристрастености, а да запретнем ръкави и да свършим оптимално доста работа. Другото е губене на историческо време за града, което не можем да си позволим.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР