В град Априлци със света литургия и литийно шествие ще

...
В град Априлци със света литургия и литийно шествие ще
Коментари Харесай

Света литургия и литийно шествие за годишнината от Новоселското въстание

В град Априлци със света литургия и литийно шествие ще бъде почетена паметта на новоселските мъченици, избити в манастира „ Света Троица “ при потушаването на Новоселското въстание на 9 май 1876 година Новоселското въстание избухва на 2 май 1876 година и е оповестена Новоселската република. В продължение на 9 дни манастира „ Св. Троица “ се трансформира в крепост на въстаниците. То обаче е яростен потушено от многохилядната турска войска.

При завладяването и опожаряването на манастира са избити двамата свещеници, седем монахини и една мирянка, разказа кметът на Априлци Тихомир Кукенски: " Монахините от манастира вземат присъединяване дейно в подготовката на Новоселското въстание като приготвят храна за бунтовниците, плетат чорапи и ръкавици ".

През 2011 година с решение на Светия синод на БПЦ избитите в манастира са канонизирани за светии заедно с жертвите от Баташкото клане. " В памет на героизма им, след канонизацията им се поставя началото на всекидневно честване на мъченически умрелите свещеници и монахини в Новоселския манастир, за своята вяра и народ ". Паметта на новоселските мъченици ще бъде почетена със света литургия и литийно шествие от манастира до центъра на кв. Ново село, където се издига паметник на Априлската епопея.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР