В годишния си доклад за правата на човека в България

...
В годишния си доклад за правата на човека в България
Коментари Харесай

Държавният департамент смята ареста на Борисов за незаконен, зове за действия срещу Възраждане

В годишния си отчет за правата на индивида в България за 2022 година, Държавният департамент, с изключение на другото, отбелязва, че карцерът на някогашния министър председател Бойко Борисов е " противозаконен “, а също по този начин приканва за дейности против партия " Възраждане “, която е упомената на няколко пъти в документа.

Буквално, американското външнополитическо ведомство написа следното:

" През август Софийският административен съд удостовери решението на Софийския областен съд, че някогашният министър председател Бойко Борисов, някогашният финансов министър Владислав Горанов и съветникът по връзки с обществеността Севделина Арнаудова са задържани нелегално. През април Софийският областен съд постанови, че управляващите не са събрали " нито едно положително доказателство за съучастието на обвинения в хипотетично закононарушение ". На 17 март полицията арестува тримата като част от следствие за изнудване, само че ги освободи след 24 часа без покачване на обвинявания “.

В отчета от 41 страници, Държавният департамент отбелязва " съществени проблеми с правата на индивида “.

Те " включват достоверни отчети за: грубо или унизително отношение от управляващите, в това число на арестувани, мигранти и разселени и институционализирани деца; случаен арест; съществени проблеми с независимостта на правосъдната система; сериозна корупция в правителството; закононарушения, включващи принуждение или закани за принуждение, ориентирани към членове на ромската общност; и закононарушения, включващи принуждение или закани за принуждение, ориентирани към лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, куиър и интерсексуални лица “

От Вашингтон означават също, че " управляващите започнаха стъпки за идентифициране, следствие, гонене и наказване на чиновници, които направиха нарушавания на човешките права и корупция, само че дейностите на държавното управление бяха незадоволително и безнаказаността беше проблем “.

Държавният департамент отбелязва също, че " независимостта на правосъдната система е в риск поради " липса на постоянен конкурс за повишение на магистратите, съчетано с необятно потребление на командироване “.

Съдебна система

Цитира се отчет на Европейски Съюз, съгласно който " процентът на респондентите в изследване измежду бизнес общността в страната, които възприемат равнището на правосъдна самостоятелност като " относително или доста положително “, е намалял до 28 % през годината от 43 % през 2021 година

В отчета се отбелязва, че комбинацията от пълномощията на основния прокурор и позицията във Висшия правосъден съвет, органът на правосъдното самоуправление, води до " доста въздействие “ в границите на прокуратурата, Върховния правосъден съвет и магистратурата.

Американското министерство цитира мнението на организации за човешките права, съгласно които " законът има ниски стандарти за обективен развой, създавайки благоприятни условия за нарушаване на процесуалните права на юристите и обвинените “.

Свободата на медиите продължава да се утежнява

Според отчета за Човешките права през  2022 година, " родължават опасенията, че корпоративен и политически напън,  неефективната и корумпирана правосъдна система и непрозрачното държавно контролиране на ресурсите, предопределени за подкрепяне на медиите (включително фондовете на ЕС), съществено са увредили медийния плурализъм. През март Amnesty International съобщи в своя отчет за положението на човешките права по света, че " медийната независимост продължава да се утежнява, а публицистите и самостоятелните медии, които проверяват закононарушения и корупция се сблъскват с чести закани и оскърбителен акции, в това число от държавни чиновници “.

Цитира се още отчет на Репортери без граници (известни с френския си акроним, RSF) за Световния показател за независимост на печата за 2022 година, че публицистичната самостоятелност на публичните медии страда от назначението на политически обвързани членове на регулатора на електронните медии, до момента в който частните медии са повлияни от техните притежатели " ползите към контролирани браншове “. Според RSF медиите са " съвсем напълно подвластни от приходите от реклама “, до момента в който националните и европейските фондове, които са предоставени за поддръжка на медиите, са разпределени по непрогледен метод.

  " Възраждане “

В документа на Държавния департамент на няколко пъти се обръща внимание на партия " Възраждане “ във връзка разнообразни нейни проявления.

Първо се обръща внимание на случая с Мария Цънцарова, която съобщи, че членовете на партията са се ваксинирали, до момента в който в това време водят антиваксинационна акция. Тя бе привикана за разпит в полицията, с цел да разкрие източниците на информацията си. Според източници, представени в отчета, следствието е имало връзки с тази парламентарна секта.

Второ, Държавният департамент подлага на критика полицията, че не се е намесила " когато деятели на

ултранационалистическата партия Възраждане хипотетично са нападнали участници в проукраинска проява на 4 май в София, като са хвърляли бутилки и други предмети по участници и вероятно са предизвикали физическо принуждение сред двете групи.

Ведомството цитира отчет на БХК, че полицията е избутала проукраинските участници в демонстрацията, която е публично съгласувана с локалното държавно управление, само че не отстранява деятели от партия " Възраждане “. БХК прикани за дисциплинарни дейности против забърканите полицейски чиновници и прокуратура на хипотетичните причинители на принуждение. От Министерство на вътрешните работи дадоха отговор през август, заявявайки, че полицията е работила по подобаващ метод макар неналичието на съгласуваност и неприятна връзка от страна на уредниците на събитието.

След това се загатва петицията на " Възраждане “ до основния прокурор за оповестяване на фондация " Америка за България “ за задграничен сътрудник и следствието на намесата й в медиите, правосъдната система, изборите и образованието.

В отчета се отбелязва, че " Възраждане “ популяризира обществено своя обвинителен отчет, който съдържа персонални данни на над 800 лица, за които се твърди, че вземат участие в планове, финансирани от фондацията. На 11 август Асоциацията на европейските публицисти подаде а тъжба до Комисията за отбрана на персоналните данни, която не се е произнесла към края на годината “.

Още един мотив, по който Държавният департамент загатва тази партия, е " мощната анти-турска и анти-семитска изразителност и слогани “.

В отчета се отбелязва, че " националистически партии като Атака, Вътрешна македонска революционна организация, Възраждане и Национален фронт за избавление на България постоянно прибягват до мощни антиромски, антитурски и антисемитски лозунги и изразителност “.

Споменава се, че през април еврейската организация " Шалом “ е изразила " мощна угриженост “ по отношение на " антисемитиски и антиизраелски лозунги, употребявани на проява, проведена от партия " Възраждане “, която съпоставя звездата на Давид със свастика “.

Паметникът на Съветската войска

Държавният департамент не пропуща и полемиката към концепциите за ремонт на паметника на Съветската войска.

В отчета, в отдела за " случайни арестувания “, се отбелязва случая от предходната година, когато десетокласници бяха арестувани за вандализирането на противоречивия паметник в центъра на София.

" На 1 март омбудсманът стачкува против 24-часовото задържане в първо полицейско ръководство в София на възпитаник от 10 клас поради графити върху монумент, като настоя, че мярката е несъразмерна на действието. Според омбудсмана студентът е бил нелегално лишен от достъп до юрист – макар че е подписал декларация, с която се отхвърля от правото си на юрист – защото юристът за малолетни е наложителен. На 3 март управлението на Министерство на вътрешните работи уволни началника на сектора и разпореди в допълнение образование на всички униформени служители на реда, работещи с малолетни “, отбелязва американското външнополитическо ведомство.

Припомняме, че на 25 февруари трима младежи са били арестувани от полицията в София поради вандализирането на паметника на Съветската войска. Трима десетокласници - две момчета и едно момиче, възпитаници на 15 и 16 години, са били арестувани, тъй като написали със срей: " Save Ukraine! " ( " Спасете Украйна!).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР