В годината на ужасяващи случаи на насилие над жени и

...
В годината на ужасяващи случаи на насилие над жени и
Коментари Харесай

Борбата с домашното насилие: С 25% се е увеличила агресията над мъже за година

В годината на ужасяващи случаи на принуждение над дами и признати след тях законови промени, сериозен растеж на случаите на домашно принуждение регистрират от полицията и от неправителствения бранш. До ноември са издадени общо над 4 хиляди заповеди за незабавна и непрекъсната отбрана, което е с 20% повече по отношение на предходната година. Има растеж при случаите на домашно принуждение по отношение на мъже - с 25% повече са издадените заповеди за отбрана. Данните са на Главна дирекция “Национална полиция ”. Значително повече са и сигналите за принуждение, постъпващи на горещата телефонна линия от дами, търсещи избавление от ударите у дома.

Болка, боязън, излъгани обещания. Жената, която ще назовем Хелен, повече от 5 години е заспивала до мъжа си след удари. От началото слаби и редки, а след това мощни и ежедневни.

Хелен: " Бой, непрекъснат пердах. Един път счупих крайник, тъй като ме пусна по стълба на къща, от втория етаж по стълба. Бутна ме. И в гипс съм била, след това счупена китка, пръст. "

Хелен не е българка. Няма и родственици, които да ѝ оказват помощ. Спасение намерила във фондация " Анимус " и спешния център там, където помощ търсят дамите като нея, чули празните обещания и дали доста шансове.

Надежда Стойчева - фондация " Асоциация Анимус ": " Жените интензивно се борят за фамилиите си, вършат чудеса, с цел да могат да поправят нещата, пробват се да се поправят самите себе си, усещат се отговорни, че не съумяват или, че не са създали нещо както би трябвало. "

Йорданка Игнатова - началник на Кризисния център към фондация " Асоциация Анимус ": " Един пестник, един ритник, една обидна дума за тях не е нищо изключително. Едва, когато насилието ескалира като тежест до степен, до която те имат физически, здравословни проблеми и се почувстват застрашени от време на време чак тогава осъзнават, че това е принуждение. "

Центровете, където тези дами могат да бъдат настанени у нас са прекомерно малко.

Надежда Стойчева - фондация „ Асоциация Анимус ”: " Тринайсет. Повечето от тях са отворени от неправителствения бранш. Има няколко опита за отваряне на спешни звена по планова активност, която по-късно им е мъчно да я продължат и се затварят спешни центрове. "

Йорданка Игнатова - началник на Кризисния център към фондация „ Асоциация Анимус ”: " Не постоянно една жена сама може да излезе от обстановка на принуждение. "

Зорница Шуманова, шеф на бранш " Домашно принуждение " към ГДНП: " Полицаите вървят на един адрес доста пъти преди да убедим потърпевшата да подаде молба за отбрана до съответния областен съд. "

Но когато дамата е решена да потърси преди всичко лекарска помощ, става известно, от време на време мъчно намира информация къде и по какъв начин може да се случи това. Такива данни стигнали до работна група от специалисти.

Иванка Динева, шеф на ИА „ Медицински контрол “: " Че им се отхвърля достъп до здравна помощ, че се постанова да чакат общопрактикуващия доктор, че се постанова да чакат или да намерят доктор, който има компетентност правосъдна медицина. това не е по този начин. "

Близо 300 са лечебните заведения в страната, които разполагат с диагностично-консултативен блок, в който потърпевшите могат да бъдат прегледани когато и да е на деня, да получат документ за положението си и да тръгнат по пътя към спасението, по който фантазиите са по едно и също време смели и елементарни.

Хелен: " Искам да продължа, желая да работя. Мечтая да пребивавам независимо, сама или с другарка да вземем за пример и да не съм подвластна от никой, единствено от себе си. "

Болката може да бъде доста мощна, само че когато се приказва за нея, тя може да се разреди, уверени са терапевтите в " Анимус ". Те припомнят за горещата телефонна линия, която непрекъснато е разполагаем на всеки, който желае да алармира за домашно принуждение - 0800 186 76.

Репортаж: Йоана Миланова, Цанка Николова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР