В статистиката, която брои пострадалите от домашно насилие, остават невидими

...
В статистиката, която брои пострадалите от домашно насилие, остават невидими
Коментари Харесай

Историята на Мая, заплашвана с убийство и оцеляла след 12-часов побой

В статистиката, която брои потърпевшите от домашно принуждение, остават невидими случаите на хора, които години след претърпяния смут, не престават да носят следствията от насилието. До редакцията на Българска национална телевизия стигат думи на хора, обезверени от правораздаване на хартия - постепенно и неефективно.

Срещаме се пред Народния спектакъл. Ако множеството хора намират успокоение на това място, тя си спомня за страха.

" Аз видях по какъв начин той се крие сред две от постройките на Народния спектакъл. И тогава се обадих на полицията и ги помолих просто да го задържат. Ако би трябвало 20 минути да го задържат. Просто да не разбере къде се намирам ", описа Мая Цветкова - Ненова.

Сега Мая има цяла директория с документи - минали опити да уведоми органите на реда и на правораздаването, че живее в опасност. А напълно първоначално нищо не обещавало подобен свършек.

" Аз бях на 21. Бях към този момент влюбена в него. Той си беше измислил безусловно целия живот, до елементи ", сподели Мая.

Измислил даже, че е болен от рак. И доктор потвърдил, че това е неистина, в която околните му дълго време вярвали и му давали пари. Включително Мая. Но тя се усъмнява и стартира да задава въпроси.

" При всяко задаване на въпрос започваше пестник, удар, боричкане. И споделих " Ние се разделяме ". Тогава бях душена на Нова година. И по този начин до вечерта на моя побой, който продължи 12 часа. Аз като губех схващане, той ми плискаше вода в лицето ", описа още тя.

Заплашва я с ликвидиране и със самоубийство. Съдът взема решение, че по нито един от случаите няма да образува дело по Наказателния кодекс.

" Съдът въобще не взе под внимание психологическия тормоз. Прие, че това е лека телесна щета. 12 часа гнет е лека телесна щета. И одобри, че той не заслужава друго наказване с изключение на 8 месеца ограничаваща заповед и 500 лева санкция в интерес на страната ", продължи да споделя Мая.

С други думи казано, съдът преценя, че този човек е рисков за Мая единствено 8 месеца. И след 8 незабавно става безопасен. На документи. На процедура е друго.

" Криеше се пред работата ми. Опитваше се да наблюдава къде ми е квартирата. Имаше безспорни закани по телефона, имаше безспорни закани и документално, само че те не бяха взети под внимание. Минаваше с една кола и по този начин ми сочеше с пръстче - да внимавам. И когато питах и юриста си какво вършим в този случай. Тя сподели " Нищо, той първо би трябвало да те пребие още веднъж, с цел да имаме съображение да заведем каквото и да било произвеждане ", добави Мая.

Тя споделя, че имала шанс. Насилникът ѝ не запомнил за нея. Намерил друга жена.

" Това, което остава, са едни паник офанзиви. Тревожност. Всеки път си мислиш: Аз неприятен човек ли съм? Тъпа ли съм? Какъв е казусът ", изясни Мая.

Отказала се е да търси правдивост за своя случай. И е дала обещание да стачкува против всеки идващ, въпреки и непознат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР