В Генералния щаб на сръбската армия тази нощ се състоя

...
В Генералния щаб на сръбската армия тази нощ се състоя
Коментари Харесай

Вучич: Вярвам, че ще се стигне до деескалация на ситуацията в Косово

В Генералния щаб на сръбската войска тази нощ се състоя съвещание на президента Александър Вучич и военното управление на Сърбия, след което президентът заяви за ТВ Пинк, че Белград е молил представителите на интернационалната общественост да създадат всичко допустимо да повлияят на Прищина да отдръпна решенията си, съобщи Танюг. Вучич изрази вяра, че в понеделеник ще се стигне до деескалация на обстановката в Косово.

" Вярвам, че краткосрочно ще имаме положителни новини. Какво обаче ще стане по-нататък, не мога да кажа ", добави той. Акцията на Прищина в Косово е подготвяна от дълго време, само че Белград прави всичко за усмиряване на обстановката, продължи Вучич.

" Сега приключихме съвещанието в Генералния щаб, преди този момент /началникът на Генералния щаб военачалник Милан/ Мойсилович беседва с командващия силите на НАТО в Косово КейФОР. Важното е, че диалогът мина в правилна атмосфера, по професионален метод и бяха признати отговорностите на двете страни, на първо място по отношение на размяната на информации, защото имаше доста лъжи и дезинформации. Поискахме от интернационалните институции да окажат въздействие на албанската страна да отсрочи решенията преди да се срещнем още веднъж в Брюксел и да намерим решение по кротичък метод ", сподели сръбският президент.

" От районни до други служби за сигурност и до медии на тези страни, които авансово упрекнаха Сърбия, че по разпореждане на Русия ще нахлуе в по този начин наречената суверенна страна, въпреки че съгласно интернационалните актове това е наша земя ", продължи той.

Той добави, че имало " смахнати пояснения ", че Сърбия няма права, а другите имат, като съгласно него това е готова матрица, с цел да се види по какъв начин ще наподобява обстановката, когато се стигне до по-тежки произшествия.

" Колкото и да е мъчно, няма да се предадем, Сърбия ще победи ", акцентира президентът.

Той благодари на косовските сърби за тяхната въздържаност и храброст.

" В идните седмици ни следва най-тежката политическа битка и им благодаря, че пазят сръбското име и фамилия в Косово, че са безстрашни ", сподели Вучич.

Косовски сърби блокираха нощес пътищата, водещи до граничните пунктове " Ярине " и " Бърняк ", недоволни от решението на държавното управление на Косово да заменя от през днешния ден персоналните им документи, издадени от сръбските управляващи, с такива, издадени от управляващите на Косово, както и регистрационните табели на колите, издадени от сръбските управляващи, с табели, издадени от косовските управляващи.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР