В Гърция цените тръгват нагоре. След наводненията има недостиг на

...
В Гърция цените тръгват нагоре. След наводненията има недостиг на
Коментари Харесай

Сериозен недостиг на храни в Гърция, цените тръгнаха нагоре

В Гърция цените потеглят нагоре. След наводненията има дефицит на месо, зеленчуци, бобови растения. Причината е, че Тесалийската низина е най-засегната от бедствието, а тя е главната източник на храни на цялата страна.

Първоначалните оценки сочат вреди от 2 до 2,5 милиарда евро поради наводнените аграрни земи и изгубен добитък

Селскостопанският център Тесалия на Гърция е под вода и възобновяване ще отнеме доста време, откакто мощната стихия Даниел донесе рекордни превалявания предходната седмица, трансформирайки Тесалийската низина в голямо езеро. В региона паднаха превалявания за 48 часа повече от колкото падат за една година, наводнявайки плодородната низина в сърцевината му.

Според службата за наблюдаване Коперник на Европейски Съюз към 75 000 хектара повърхност са под вода. Тъй като равнината съставлява 25% от селскостопанското произвеждане на Гърция, опасността от дефицит и скокове на цените в този момент е най-голяма. Около 1/4 от гръцката пшеница и ечемик се отглеждат там, както и повече от 30% от памука, една трета от нахута, лещата и шам фъстъка, една пета от сеното, употребявано в отглеждането на животни, както и половината от индустриалното произвеждане на домати.

Експертите предизвестяват, че с утаяването на кал и тиня в полетата, наводненията могат да повлияят на качеството на почвата за години напред. Ефтимиос Лекас, специалист по ръководство на бедствия, сподели, че ще са нужни най-малко пет години, с цел да стане още веднъж плодородна равнината. Нанесени са големи вреди на селскостопанско произвеждане и обилни вреди на инфраструктурата. Местните фермери и техните фамилии се опасяват за бъдещето си.
Тазгодишната годишна продукция от пшеница и ечемик към този момент е завършила, само че огромни количества в складовете са унищожени. Регионът също е дом на голям брой животновъди, които създават 70% от свинското месо в страната и една трета от агнешкото и овнешкото. Повече от една пета от гръцкото овче мляко, основата за сиренето фета, се създава в Тесалия.

Цените на храните, които са високи, се чака да се покачат Степента на вредите остава неразбираема. Регионалният шеф на Тесалия Костас Агорастос сподели, че прави оценка разноските на 2 милиарда евро или повече.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР