В Гърция отвориха избирателните секции за втория тур на парламентарните

...
В Гърция отвориха избирателните секции за втория тур на парламентарните
Коментари Харесай

Избори в Гърция, отвориха избирателните секции, очакват победа на Мицотакис

В Гърция отвориха изборните секции за втория тур на парламентарните избори в границите на пет седмици.
Вратите бяха отворени в 7:00 ч., а първите екзитполове се чакат в 19:00 ч., когато ще бъдат затворени изборните секции, оповестяват от гръцката столица.

Наблюдателите чакат победа на Мицотакис

Отпивайки кафе за 4 евро в кафене в предградие на Атина, Мария Н. споделя, че няма илюзии за това по какъв начин ще се развият националните избори в Гърция.

" Дори не съм сигурна, че ще гласоподавам, резултатът е превдварително решен ", споделя лекарката.

Тъй като изследванията на публичното мнение му дават преднина от към 20 процентни пункта, водачът на консерваторите Кириакос Мицотакис е съвсем сигурен, че ще завоюва втори следващ четиригодишен мандат, заяви Агенция Франс Прес.

Но той се притеснява, че апатията на гласоподавателите може да му коства безспорното болшинство, към което се стреми, което е и смисълът на свикването на нови избори за повторно в границите на един месец.

Благодарение на това, че върна постоянния стопански напредък в страната, която в миналото беше известна с дълговите си проблеми, на 21 май гласоподавателите дадоха на Мицотакис 40,79 % от гласовете.

Но на партията му не доближиха 5 места за парламентарно болшинство, което би наложило 55-годишният Мицотакис да ръководи в коалиция, което той отхвърли.

Да накара гласоподавателите да отидат до урните, обаче, е случка за някогашния ученик на Харвард и финансов съветник на McKinsey. Основното му предизвикателство е да задържи този уикенд надалеч от плажа 9,8 млн. гръцки гласоподаватели, които имат право на глас.

Той даже стигна до такава степен, че предизвести за трети избори през август, в разгара на дейния туристически сезон, в случай че не успее да събере задоволително гласове, с цел да сформира свое държавно управление.

" Надявам се, че няма да ни се наложи да се срещнем още веднъж при започване на август ", сподели Мицотакис пред телевизия „ Скай “ в последния ден от акцията. " Това не е смешка ", добави той.

Няма мощни послания

На 21 май Мицотакис разгроми лявата партия Сириза на някогашния министър председател Алексис Ципрас с над 20 пункта в победа, която никой не очакваше да бъде толкоз безапелационна.

Проучване на публичното мнение на Pulse за телевизия „ Скай “ в четвъртък сподели, че 73% от интервюираните ще гласоподават за същата партия, която избраха през май.

Ципрас към момента се помни като министър-председателя, който съвсем изхвърли Гърция от еврозоната. След като загуби от Мицотакис към този момент четири изборни рунда, бъдещето му като началник на Сириза е сложено на карта.

Тази седмица той предизвести да не се дава на Мицотакис " празен чек ", който би му разрешил да извършва " скрита стратегия " за антисоциални политики.

Но 45-годишната собственичка на кафене Агелики Гианопулу не е уверена в това. Ципрас " не споделя нищо удивително, посланието му не е мощно ", счита той.

За доста гърци обаче високите потребителски цени остават непрекъснат източник на безпокойствие, макар цифрата за растежа, изтъквана от Мицотакис.

Пред магазин за спортни залози двама пенсионери разискват високите разноски за живот.

" Цените в супермаркетите се трансформират всеки ден ", сподели Константинос Нумас, като означи, че черешите се продават по 1,70 евро за кг в кооперациите, до момента в който супермаркетите желаят 6,0 евро за кг.

Неговият другар, 67-годишният Зисис Карагиоргос, изрази вяра, че " хората, изключително младите, ще спрат да се опасяват от измененията ".

Въпреки че нормално са по-склонни да гласоподават за леви партии, на последния избор даже младите гърци гласоподаваха най-вече за консерваторите.

24-годишният Никос Гиоргиу, който се появи с майка си на площад Синтагма в петък за последния избирателен протест на Мицотакис, съобщи, че той " заслужава безусловно болшинство ".

" Само Мицотакис може да разреши на страната да се стабилизира стопански и да предложи бъдеще на младежите, които са отпътували в заточение по време на икономическата рецесия ", сподели той.

20-годишният студент Гиоргос Бистурас съобщи, че просто се надява " заплатите да се подобрят и обещанията да бъдат изпълнени ". /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР