В ерата на мобилните комуникации PEUGEOT помага на клиентите на марката

...
В ерата на мобилните комуникации PEUGEOT
помага на клиентите на марката
Коментари Харесай

Мобилните приложения на PEUGEOT MyPeugeot и Scan MyPeugеot вече са налични за България

В ерата на мобилните връзки PEUGEOT помага на клиентите на марката да останат свързани. С приложенията MyPeugeot и Scan MyPeugeot те имат достъп до потребни и практични функционалности.

• MyPeugeot разрешава свързването на автомобила с мобилен телефон и осигурява редица функционалности за проследяване и разбор на пътуванията, както и информация за сервизното обслужване.
• Scan MyPeugeot дава бърз достъп до експлоатационната брошура посредством сканиране с камерата на мобилния телефон на желания подробност.

Приложенията към този момент са налични за България за Android / iOS.

MyPeugeot

След евакуиране на приложението, клиентът трябва да се записва и да добави своя автомобил посредством VIN номера му. Приложението поддържа опция за работа с повече от едно транспортно средство.

Информация за автомобила и пътуванията

След свързване с автомобила посредством Bluetooth, приложението получава информация за текущия пробег, попълня дневник на пътуванията и запомня точното местоположение на автомобила след паркирането му.

Особено потребен е дневникът на пътуванията, в който за всяко пътешестване се отбелязва начална и последна точка, изминатото разстояние, междинен разход на гориво и стойност на пътуването, определена съгласно цената на горивото, която лидерът е въвел.
Пътуванията могат да бъдат маркирани като персонални и служебни, като има възможност за основаване и на други категории. При предпочитание дневникът може да бъде препратен до електронната поща на потребителя. Така създадената електронна таблица може да бъде особено полезна при попълване на пътните листове, изисквани при прилагане на служебни коли и комфортно средство при ръководство на длъжностен автопарк.

Приложението демонстрира напомняния за ниско равнище на горивото в резервоара, предстоящо сервизно обслужване и други.

Периодични прегледи и актуализации на софтуера

Приложението пресмята датата на следващото от време на време обслужване и изпраща увещание.
Също по този начин дава информация за актуализации на навигационната карта и софтуера на сензорния екран. За удобство посочва линкове с помощни инструкции за актуализациите.
Поддържа потребна документи за автомобила за знаците на бордното табло.
За по-детайлна информация от експлоатационната брошура е на разположение приложението Scan MyPeugeot.

Контакт с центровете на Peugeot

Приложението съдържа карта на всички търговско-сервизни центрове на PEUGEOT, в която може и да се избере обичан център. Налични са бързи бутони за навигация, позвъняване, изпращане на мейл и запазване на час за сервиз.

Удобство съставлява формата за запазване на час за сервиз, която дава възможност на клиента да избере директно свободна дата и час онлайн, тъй като има директна връзка с графика на сервизите в цялата страна.

В допълнение, клиентите на марката имат достъп до персонализирани вести и оферти.

Автомобили, които не са оборудвани с Bluetooth, няма да могат да ползват функционалностите, които изискват свързаност с автомобила – дневник на пътуванията, локация и равнище на горивото, но всички останали функционалности са дейни и за тях.

Нови функционалности за електрическите автомобили на Peugeot

Собствениците на електрически автомобили ще имат в допълнение специални благоприятни условия през приложението:
• Програмиране на дистанционно зареждане. Тази система ще разрешава да започвате и да спирате зареждането по всяко време, както и да проверявате статуса на заряда.
• Програмируема климатизация и възможност за отдалечено стартиране.
• E-coaching: инструмент в приложението MyPeugeot, който разрешава приемането на съвети по какъв начин да се усъвършенства шофирането и пробега

Новите функционалности ще бъдат на разположение първо за новият Peugeot е-208.




*Източник:
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР