В елитен столичен хоспис посрещна своя 80-годишен юбилей на 24

...
В елитен столичен хоспис посрещна своя 80-годишен юбилей на 24
Коментари Харесай

ЛЕГЕНДИ: Георги Чапкънов в един хоспис с Боян Радев

В първокласен столичен приют посрещна своя 80-годишен празник на 24 януари огромният ваятел Георги Чапкънов. В заведението за възрастни създателят постъпил още през есента. Оказва се, че в същия частен старешки дом старините си карат и други двама известни българи – изтъкнатият художник Иван Вукадинов и двукратният олимпийски първенец и прочут колекционер на изкуство Боян Радев. Тримата огромни всеки ден си правели компания и били безпределно удовлетворени от грижите в заведението.



Боян Радев

Хосписът, намиращ се на Околовръстния път в София, в действителност е измежду най-скъпите в столицата, само че и с най-хубави условия. Обстановката вътре била съвсем като в първокласен хотел, а личният състав – висококвалифициран и извънредно деликатен. Точно поради това цените не са по джоба на всеки. Престоят там коства 130 лв. на ден, вижда се от информация с формалния им ценоразпис.

Сумарно месечно цифрата набъбва до 3900 лв.. Таксата покрива разнородни хранения три пъти на ден, персонална визитация от доктор, оценка на положението, прегледи три пъти седмично и 24-часова грижа от здравна сестра.

Осигурени са още придружители – болногледачи, които дават съществени здравни грижи и подкрепят активността на медицинските сестри, а също така оказват помощ на възрастните за всички витални потребности – хранене, персонален тоалет и хигиена, придвижване, обличане и други, написа Ретро.

Помещенията в приюта са чудесно обзаведени и поддържани, а персоналните стаи на настанените там разполагали с хотелски екстри като ергономични и мултифункционални кревати с няколко степени за фиксация на позицията.

Доскоро Чапа получаваше пенсия от едвам 312 лв.. През 2021 година му бе присъдена и лична доживотна за заслуги в размер на 700 лв.. Сумата обаче е извънредно незадоволителна, с цел да покрие разноските за престоя му в приют, които се поемали от неговите деца.

Там фамозният ваятел се чувствал добре. Редовно се виждал с околните си, на които поръчвал да му носят материали, с които да твори. С Вукадинов и Боян Радев си правели компания и времето им минавало незабелязано. Миналата година Чапа прекара тежък Ковид и известно време бе в болница, само че съумя да се закрепи.

„ От гибелта не се опасявам. Чакам я с боязън. Както се споделя – с ежеминутно възходящо неспокойствие. Страх ме е от друго. Да не взема в края на живота да оплескам работата, да се усещам компрометиран. Затуй желая да ходя при жена си. Стига ми към този момент. Изпуснах се да го кажа това два пъти пред сина. И видях по какъв начин думите ми го смачкаха.

Затова повече не се обаждам. Но ми е все в мозъка. Осем години и половина, откак я няма моята Снежа, и не мога да привикна. Тя беше светица. Отгледа децата ми, внуците ми и мен самия. Нищо, че майка ѝ беше страшна проклетница “, споделя в навечерието на своя 80-годишен празник Георги Чапкънов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР