В ежегодния дебат за състоянието на Европейския съюз членовете на

...
В ежегодния дебат за състоянието на Европейския съюз членовете на
Коментари Харесай

Дебат за състоянието на ЕС: Украйна, Зелен пакт, икономика, Китай, изкуствен интелект

В годишния спор за положението на Европейския съюз членовете на Екологичен потенциал разискаха с ръководителя Фон дер Лайен работата на Комисията в предишното и нейните проекти до изборите през юни 2024 година

При откриването на дебата ръководителят на Екологичен потенциал Роберта Мецола съобщи :

„ Днес Европейският съюз е по-силен и по-обединен от всеки път. Светът се трансформира и Европа би трябвало да се приспособява и да се промени с него. Трябва да продължим да се стремим да превърнем нашата Европа в място на равни благоприятни условия, достъп, разцвет - където всеки може да доближи своя капацитет. Трябва да продължим да се реформираме. Винаги би трябвало да слагаме опасенията на хората в центъра на всички наши дейности.

Председателят на Комисията Урсула Фон дер Лайен съобщи, че Европейски Съюз е претърпял основна промяна, откогато за първи път показа програмата си през 2019 година, като добави:

„ Изпълнихме над 90 % от политическите насоки, които показах " тогава.

По отношение на Зеления пакт, тя разгласи антисубсидийно следствие на китайските електрически транспортни средства. „ Трябва да се пазиме от нелоялни практики ", сподели тя. Председателят Фон дер Лайен акцентира смисъла на справедливия преход за земеделските стопани, фамилиите и индустрията и

че „ Европа ще направи всичко належащо, с цел да резервира конкурентното си преимущество ". Тя разгласи инспекция на конкурентоспособността за всяко ново законодателство от самостоятелен съвет.

По отношение на изкуствения разсъдък (ИИ) госпожа фон дер Лайен съобщи, че ИИ ще усъвършенства опазването на здравето, ще увеличи продуктивността и ще помогне за справяне с изменението на климата. Приоритет номер едно на Комисията е да подсигурява, че ИИ се развива по виновен, транспарантен и насочен към индивида метод. Тя прикани за интернационална експертна група, сходна на Междуправителствения комитет по изменение на климата, която да направлява развиването на изкуствения разсъдък.

По отношение на Украйна тя разгласи, че Комисията ще предложи разширение на обсега на краткотрайната протекция на Европейски Съюз във връзка с украинците и спомагателни 50 милиарда евро за интервал от четири години за вложения и промени:

Подкрепата ни за Украйна ще продължи ".

Председателят на Комисията се базира също по този начин на правилата на правовата страна, разширението, миграцията, присъединението на България и Румъния към Шенген, връзките сред Европейски Съюз и Африка, тактиката за съгласуваност „ Global Gateway ", изменението на климата, продоволствената сигурност и идната среща на върха на обществените сътрудници.

Изказвания на водачите на политическите групи:

Манфред Вебер (ЕНП, Германия) посочи три целта.

Първо, икономическия напредък и конкурентоспособността, като сподели, че „ се нуждаем от напредък, от работни места, от почтени приходи, нуждаем се от разцвет, от мощна индустрия " и приветства начинания за понижаване на бюрокрацията, вложение в нововъведения и обработване на търговски връзки. Той уточни миграцията, като акцентира, че Европа би трябвало да реши кой може да влезе по нейните граници и акцентира „ европейската ДНК " за отбрана на бежанците. Той също посочи нуждата от Европейски съюз за защита и нуждата от „ оптимизъм, визия, полезности и подготвеност за идната стъпка той да се трансформира в същински Европейски съюз ".

Ираче Гарсия (С&Д, Испания) съобщи, че главният приоритет на Европейски Съюз би трябвало да бъде реиндустриализацията, с цел да се реализира стратегическа самостоятелност, като в същото време се реализира прогрес в екологичния преход за прекъсване на последствията от изменението на климата.

Тя благодари на ръководителя Фон дер Лайен за ясното ѝ обръщение в поддръжка на Зеления пакт, само че изрази страдание от неналичието на акцент върху укрепването на обществения дирек на Съюза. Г-жа Гарсия прикани насилието, учредено на пола, да бъде включено в листата на закононарушенията на Европейски Съюз и да се употребяват замразените съветски активи, с цел да се подкрепи възобновяване на Украйна.

Тя също по този начин прикани Европейски Съюз да реализира съглашение по отношение на пакта за миграцията и акцентира, че „ парите на европейците не могат да свършат в джобовете на държавните управления, които злоупотребяват с главните права на хората ".

Стефан Сежурне (Renew, Франция) акцентира, че е значимо да се извлече оптималната изгода от оставащите месеци на законодателния орган. Той акцентира позитивните стъпки, подхванати в отговор на пандемията, експанзията на Русия против Украйна и Европейския зелен пакт.

Той настоя Европейски Съюз да се концентрира върху реиндустриализацията на Европа и означи, че Европейски Съюз към този момент контролира цифровия „ Див Запад ". Г-н Сежурне акцентира нуждата от трайно решение на въпросите, свързани с миграцията. Той също по този начин разкритикува „ отровното " предписание за единогласие в Съвета и прикани Европа да обърне внимание на обезверените апели на съдиите в Полша и Унгария.

Филип Ламбертс (Зелени/ЕСА, Белгия) подлага на критика „ тези, които приканват за пауза „ в законодателството в региона на климата и околната среда, като сподели: „ Ние не сме над природата (...), без значение дали ни харесва или не, има граници за това, което нашата планета може да поеме и за това, което може да даде " . Той сподели, че екологичният преход съставлява „ единствената най-голяма икономическа опция за Европа ". Ламбертс също по този начин прикани Европейската комисия да се заеме с жилищните проблеми и да усили напъните си против нарушаванията на върховенството на закона „ и освен към Полша или Унгария ".

„ В по-добра форма ли е Европейски Съюз през днешния ден, в сравнение с преди двадесет години? ", попита Ришард Легутко (ЕКР, Полша). „ Отговорът е не, защото има повече от всеки път неустойчивост, неустановеност и висока инфлация ". Незаконният трафик на мигранти процъфтява, Зеленият пакт е скъпа чудатост, цената на общия дълг на Европейски Съюз ще бъде два пъти по-голяма от предстоящото и бюджетът на Европейски Съюз е в безпорядък, добави той. Комисията се плъзга в посока олигархия, намесва се в националните политики и се пробва да смъкна държавните управления, които не харесва, откакто трансформира върховенството на закона в подигравка ".

Марко Дзани (ИД, Италия) съобщи, че във връзка с Зеления пакт Европейски Съюз има „ историческа опция да бъде по-малко идеологически и по-прагматичен ", добавяйки, че би трябвало да се оправим с изменението на климата, без да навредим на „ нашите аграрни стопани, компании или притежатели на здания ".

По отношение на оповестените следствия на задгранични дотации господин Дзани сложи под въпрос тяхната полза, като акцентира, че към този момент знаем, че Китай взе участие в нелоялна конкуренция . По отношение на миграцията той сподели, че до момента в който Европейски Съюз не успее да се съгласи кой няма право да влиза, кой би трябвало да остане отвън него, няма да е допустимо да се „ позволи въпросът ". „ Нека дадем повече място на това, което жителите желаят ", заключи той.

Мартин Ширдеван (Левица, Германия) съобщи:

„ Истинският политически триумф се мери с действителните обстановки на болшинството от хората, а не с красноречиви изявления ". Той добави, че макар високите обещания, действителността за доста европейци остава мрачна, с възходящите разноски за живот и намаляващите действителни заплати. Той акцентира битките на служащите, самотните майки и пенсионерите, обвинявайки Комисията, че предизвиква Европа, която от ден на ден обслужва корпорациите над своите жители, до момента в който „ 95 милиона души в Европейския съюз са застрашени от беднотия ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР