В Египет археолози са решили да докажат, че известният Голям

...
В Египет археолози са решили да докажат, че известният Голям
Коментари Харесай

Откриха пряката връзка на Сфинкса в Египет с Космоса

В Египет археолози са решили да потвърдят, че известният Голям сфинкс в Гиза не е издигнат на инцидентен принцип, а в строга ориентировка с траекторията на придвижване на Слънцето. Екипът, воден от доктор Захи Хавас, е направил фотоси по време на пролетното равноденствие, доказващи, по негово мнение, тази доктрина, написа в. " Российской газеты ".

Кратко известие за това малко, само че значимо изследване, бе оповестено от египетското министерство на антиките. Междудругото, известният египтолог Заха Хавас е оглавявал известно време ведомството.

Големият сфинкс, ситуиран на западния бряг на Нил в Гиза, е извърнат към изгряващото слънце. Въпреки това, общоприетата доктрина е, че в антични времена проектант инцидентно е попаднал на голяма варовикова канара и е издълбал от нея изображение на зооморфно създание - лъв с човешко лице, легнал на пясъка, в чертите на който някои разпознават фараона Хефрен.

Хавас и екипът му са сложили камерата на изток по подобен метод, че обективът да е извърнат към лицето на Сфинкса. Заснемането е осъществено в дните на пролетното равноденствие, т.е. когато нощта е равна на деня - 21 и 22 март. Подобен астрономически феномен се следи и през есента, 21 и 22 септември.

Камерата е запечатала залеза на Слънцето директно над дясното рамо на сфинкса, вписвайки се в нещо като разрез с вярна геометрична форма. Хавас счита, че този разрез е значима астрономическа и религиозна отметка. Според него има още едно астрономическо събитие, което потвърждава още по-ясно, че Сфинксът не е построен инцидентно.

То може да се следи на 21-22 юни, когато Слънцето по права линия застава тъкмо сред пирамидите на Хеопс и Хефрен. Става въпрос за събитие, известно като слънцестоене. Впрочем, през 2018 година в Journal of Ancient Egyptian Architecture е оповестено проучване на инженера Глен Деш, който твърди, че подреждането на Слънцето сред пирамидите в дните на слънцестоенето е съвсем съвършено.

В дадения случай Захи Хавас е декларирал, че „ явлението “, записано от камерата, е доказателство за това, че теорията за инцидентното изграждане на Сфинкса е неверна. Според неговото мнение, залезът на Слънцето сред пирамидите на Хеопс и Хафрен е имал свещено значение, изключително когато се има поради, че в Древен Египет е съществувал фетиш към Ра - бога на Слънцето.

Това демонстрира, че античните египтяни може в действителност да са имали религиозна причина за основаването на Сфинкса, а това допуска астрономическа връзка сред Слънцето и този монумент.

Смята се, че Сфинксът в Гиза е издигнат преди към 4500 години. Предполага се, че е основан за фараона Хефрен, който е наследник на фараона Хеопс. Доктор Хавас е добавил, че теорията за съществуването на астрономическа връзка сред Сфинкса и Слънцето удостоверява догатката за голямото научно предимство на античните египтяни над другите нации от този интервал от време.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР