В една от предложените промени през Закона за държавния бюджет,

...
В една от предложените промени през Закона за държавния бюджет,
Коментари Харесай

Мая Манолова: Нещо се прави на тъмно, нещо се прави зад гърба на гражданите

" В една от препоръчаните промени през Закона за държавния бюджет, в Закона за държавния чиновник действително ще остави на улицата няколко хиляди души от 1 януари, тъй като за предварително пенсиониралите се чиновници на Министерство на вътрешните работи, на защитата и в други сфери, където има ранно пенсиониране, се вкарва несъответственост, което значи, че от 1 януари са без работа. Нещо се прави на мрачно, нещо се прави изненадващо, нещо се прави зад тила на жителите. И още по-драматично е това, когато се лишават права без въобще да те осведомят за това и няма по какъв начин да остана безразлична. Всъщност хората, които ще останат без работа бяха прочели текстовете и те ме помолиха да ги защитя. " Това съобщи в изявление за Българска национална телевизия омбудсманът Мая Манолова.
По думите ѝ " няма по какъв начин да не съм обезпокоена от разширяващата се и ескалиращата процедура през законите за бюджета да се трансформират голям брой други закони - без публично разискване, без спор, което основава една непредвидимост и една неустановеност у жителите какво и по какъв начин ненадейно може да бъде променено. При това става дума за разпореждания, които се отнасят до съществени права на жителите. "
" Например през закона за Здравната каса се трансформират 16 други закона - без разискване, без спор, без предварителна информация. През държавния бюджет се трансформират 11 други закона и още няколко в третия ", сподели Манолова.
По отношение на демографската политика, Манолова съобщи, че почита целите на държавното управление - като обучение, приходи, само че демографската рецесия е казусът на проблемите за България.
" Всъщност в Закона за фамилните помощи за деца средномесечният приход, до който се дават месечни помощи остава същия - 450 лева Остават същите и детските надбавки - 40 лева за първо, 90 лева за второ, 135 лева - за трето, които са извънредно незадоволителни. Не съумях да се преборя за този подоходен аршин. Не съумях да се преборя и за това да има такси в наложителните забавачки. Това, което също ме тормози е, че стартира да се приказва, че добре би било да се отнеме втората година майчинство. "
Манолова разяснява и тематиката дали се готви да се кандидатира за кмет на София. По думите ѝ, в случай че се кандидатира за някакъв пост, тя го прави намерено и го афишира обществено. Освен това, тя приказва и за решението през бюджетния закон да ѝ бъде свалена защитата от НСО, като съобщи, че няма нищо срещу. Омбудсманът посочи, че считала да пътува за длъжностен ангажимент във Варна и възнамерявала това да стане с трен, въпреки че щяло да ѝ отнеме доста време, като изясни, че НСО пособия доста в това отношение - да се придвижва бързо.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР