В един скорошен следобед във Венеция, гостуващо семейство разстели покривка

...
В един скорошен следобед във Венеция, гостуващо семейство разстели покривка
Коментари Харесай

Стиснатите туристи вече не са добре дошли в този красив град

В един неотдавнашен следобяд във Венеция, гостуващо семейство разстели завивка върху исторически бунар, с цел да обядва с домашно приготвена храна измежду атмосферата от епохата на Ренесанса. Това беше спестовна опция на харченето на пари в локалните заведения за хранене, само че не и нещо, което се хареса на управляващите, споделя Bloomberg.

" Те бяха санкционирани сурово ", сподели Симоне Вентурини, градски консултант на Венеция, който управлява самодейност за пренасочване на туристическата промишленост в града към качеството вместо количеството.

Глобяването на заблудилите се пикник запалянковци беше част от по-широко изпитание да се отсеят туристите, които задръстват улиците и натоварват инфраструктурата на града, само че оферират малко на стопанската система - а точно, еднодневните екскурзианти.

Градът е определил, че когато повече от 30 000 до 40 000 души се появят за един ден, с цел да си създадат селфита на моста Риалто, да се промъкнат през площад Сан Марко и да минат около Двореца на дожите, те предизвикват повече щета, в сравнение с изгода.

За да отсее пестеливите туристи, градът възнамерява да таксува гостуващите за един ден в града между 3 и 10 евро от януари. Докато чиновниците към момента дефинират окончателните детайлности, в това число по какъв начин да начисляват и постановат таксите, задачата обгръща горещи точки около Канале Гранде, както и периферни острови като Лидо, Мурано и Торчело.

Има и локална съпротива, която би трябвало да се преодолее. Някои търговци се опасяват, че рестриктивните мерки за вход изпращат неверен сигнал и нямат връзка с корените на Венеция като комерсиална нация.

" Целта на ограниченията не е да осребрят, а да защитят Венеция ", сподели Вентурини.

" Градът със своите недостатъци не е подобаващ за бърз туризъм. "

Докато светът излиза от две години на пандемични ограничавания, великолепието на каналите на Венеция и привлекателността на нейните криволичещи улички още веднъж са доста търсени, като 120 000 души го посещават през Великденския уикенд. Но градските управляващи и доста притежатели на бизнеси се стремят да подсигуряват, че завръщането е стабилно.

" Смисълът на пътуването се промени надълбоко през годините ", сподели Джулиана Лонго, притежател на магазин покрай моста Риалто, която продава шапки на гондолиери; бизнесът се ръководи от дамите в фамилията й повече от век. " Но на някои места хората би трябвало да отидат, с цел да обогатят сърцето, душата и мозъка си, като се любуват на хубостта, а Венеция е същинската хубост. "

Tя поддържа проекта за входна такса, само че споделя, че градът би трябвало да даде да се разбере, че парите се употребяват за съответна цел, като запазване или намаляване на резултатите върху околната среда.

Други са по-негативно настроени. Ернесто Панчин, шеф на асоциация, която съставлява притежателите на питейни заведения и заведения за хранене, има вяра, че администрацията не би трябвало да постанова ограничавания върху историческите елементи на града, а да предизвиква еднодневните туристи да изследват по-малко известни региони в пиковите часове.

" Централните квартали като Кастело и Санта Кроче са красиви, само че остават празни през по-голямата част от деня и най-сетне ще се върнат към живот ", сподели той. " Венеция е град на света. Всеки човек, приближаващ от другия завършек на планетата, има право да го види, с резервация или без резервация. "

Отблъскването на еднодневните туристи има прилики с напъните на Амстердам да отстрани пътуванията за секс и опиати, до момента в който водещите европейски дестинации признават, че не всички гости са добре пристигнали.

Рисковете от нерегулирания туризъм са още по-остри за Венеция. Наводненията, известни като " acqua alta ", станаха по-чести, като най-тежката вълна от повече от 50 години аргументи вреди за към 1 милиард евро през 2019 година За да отбрани града, предходната година италианското държавно управление утвърди ограничения за възбрана на огромни круизни кораби във венецианската лагуна.

Натискът за деяние ще стане още по-очевиден това лято, до момента в който потребителите изхарчват спестяванията си от пандемията за пътешестване. Според комерсиалната асоциация Assoturismo Confesercenti броят на посетителите в 100-те най-големи исторически града в Италия - в това число Венеция, Рим и Флоренция - се чака да скочи с към 25% до 27,4 милиона души.

" Не можете да позволите град като Венеция да бъде унищожен от орди туристи ", сподели Дина Равера, създател и ръководител на влиятелния туроператор Destination Italia SpA. " Това е музей навън и с цел да се резервира, е належащо да се ограничи потокът от хора. В противоположен случай би било като да оставим вратите на Лувъра отворени “, сподели тя.

За Вентурини управлението на неприятно държание като фамилията с пикника е част от изпращането на сигнал, че визитата на Венеция допуска старания и от двете страни и най-малкото изисква почитание към неповторимото завещание на града.

" Не мисля, че в миналото ще създадат нещо сходно още веднъж ", сподели той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР