В един непрекъснато развиващ се корпоративен пейзаж , подготовката на

...
В един непрекъснато развиващ се корпоративен пейзаж , подготовката на
Коментари Харесай

Трамплин към професионалното развитие

В един непрестанно разрастващ се корпоративен пейзаж, подготовката на идващото потомство гении е от решаващо значение за бизнеса. Като отражение на своята новаторска философия, Филип Морис България провежда годишна стажантска стратегия, която дава на младите опция да учат и да се развиват дружно с екипа, който построява бъдеще без пушек в България.

Тази година особеното в програмата е нейната дълготрайност. „ От 3-месечна програмата стана 6-месечна. Вярваме, че този продължен интервал ще даде още по-добра опция на стажантите ни да се срещнат с бизнес процесите в дълбочина “, споделя Анна Габровска, ръководителят на екип „ Култура и човешки капитал “. За да научим повече за това професионално премеждие, неговите провокации и опциите, които разкрива, се срещнахме с Бригита Андонова и Севги Молаали, стажанти, и техните ментори Катерина Милкова и Иванка Вазова.



Катерина Милкова - управител „ Потребителско прекарване “ и Бригита Андонова - стажант екип „ Потребителско прекарване “

 

Как се чувстваш в корпоративна конюнктура като представител на младото потомство?

Бригита : Смятам, че във Филип Морис България младежите,  които желаят да се развиват, са признати с голям възторг и съм щастлива, че всичките ми хрумвания и въпроси срещат усмивка и схващане. Ежедневно съм окуражавана да узнавам нови неща, да съм любопитна. Като младеж в корпоративна среда се усещам прелестно, тъй като съм заобиколена от страхотни експерти, от които да черпя опит както в професионално направление, по този начин и в персонален проект. Не на последно място, за моето потомство е значимо да работим за организации, в чиято задача имаме вяра, за такива, които слагат устойчивото развиване на напред във времето. Филип Морис Интернешънъл е тъкмо такава компания - която построява бъдеще без пушек, трансформирайки устойчивото развиване, в другите му аспекти, в сърце на бизнес тактиката си.

Катерина, ти си менторът на Бригита. Каква е ролята на ментора и какъв е методът ти към работа с сътрудници, които са при започване на своя професионален път?

Катерина : Ролята на наставник е извънредно виновна и взискателна – да бъдеш добър образец, добър слушател и наблюдаващ, да чуваш особеното мнение, да си справедлив, да даваш и търсиш градивна противоположна връзка, да напътстваш и помагаш. Залагам на положителен и открит метод. Старая се да изградя среда, в която стажанта се усеща спокоен да дава хрумвания и рекомендации. Делегирам разнородни задания, с цел да дам опция да учи, да излезе от зоната си на комфорт и да се допре до всички аспекти на работата ни. Отнасям се с почит и почитание. Давам си ясна сметка, че аз също имам какво да науча от нашите стажанти.

Бригита, с какви провокации се сблъскваш по време на стажа?

Бригита : Бих споделила, че динамичността на бизнеса и многопластовия разбор на потребителското прекарване са предизвикателни, само че и извънредно вълнуващи и вдъхновяващи за мен. Винаги би трябвало да си “on top of your game ” и да разширяваш обсега на знанията си. Филип Морис България е иноватор на пазара и има екип от иноватори.

Катерина, като дълготраен експерт какво мислиш, спънка или преимущество са другарските връзки на работното място?

Катерина : Мисля, че преимущество е построеното доверие, а чувството за принадлежност подтиква по-висока ангажираност, мотивация и задоволеност, връзката е доста по-лесна и ефикасна, работата върви с усмивка и честваме повече триумфи.

Иванка Вазова, супервайзър „ Култура и човешки капитал “ и Севги Молаали, стажант екип „ Култура и човешки капитал “



Как мина първият ти ден от стажа. Какви страсти почувства?

Севги : Първият ден във Филип Морис България беше същинско неспокойствие. Запознаването с новите ми сътрудници и запознаването с културата на компанията беше мотивиращо за мен. Разбира се, бях малко нервна, само че приветливата и подкрепяща среда бързо отстрани това възприятие.

Как мислиш, че стажът във Филип Морис България ще помогне на кариерното ти развиване?

Севги : Нямам подозрение, че стажът във Филип Морис България е забележителна опция за моето кариерно развиване. Като студент с фокус бизнес и логика на психиката това прекарване предлага неповторим късмет да приложа университетските си познания в практическа среда. Придобивам задълбочена визия за корпоративния свят, и по този начин разбирам динамичността на пазара. Тази стажантска стратегия несъмнено усъвършенства моя набор от умения, изключително в области като стратегическо обмисляне, разбор на потребителското държание и екипно съдействие. Вярвам, че моят стаж в компанията е трамплин за професионалното ми развиване.

Ваня, ти си менторът на Севги. Как се отнасяш към отговорността да предадеш съответни познания на стажанта?

Иванка : За мен не е от голяма важност дали сътрудника е стажант и идва при нас за къс интервал от време или е човек на непрекъснат трудов контракт. Усилията са идентични и в двата случая и се отнасям еднообразно съществено и ангажирано към това.

От вероятността на експерт с дълъг опит има ли провокации в това да работиш с млад гений? Как се справяш с тях?

Иванка : Голямото предизвикателство е по какъв начин в миг на голяма динамичност и доста предпочитани планове да се отделя задоволително време на новия сътрудник, тъй че да му се обезпечи гладко въвеждане и оптималната изгода от стажантската стратегия. Младите сътрудници имат мощна теоретична подготовка, само че стартират в среда, чиито специфики не познават. Ролята на ментора е да подкрепи за изграждане на мост сред двата детайла. В тази връзка е значимо да се открият взаимоотношения, които поддържат любознание, научаване на нови неща и реализиране на автономия. За да го има този баланс е нужен ангажимент и предпочитание от двете страни. Ако би трябвало да погледнем по-философски на обстановката бих споделила, че не можеш да дадеш, в случай че индивидът насреща не желае да вземе, и противоположното.

Севги, с изключение на стажант във Филип Морис България ти си и студент. Трудно ли е да жонглираш сред университета и стажа?

Севги : Балансирането сред последната ми година в университета и условията на стажа има своите провокации. Управлението на времето стана решаващо, с цел да мога да извършвам  както университетските, по този начин и професионалните си задължения. Определянето на ясни цели, ефикасното съобщаване на моя график както на моите преподаватели, по този начин и на работодателя ми са от изключителна помощ. Срещам схващане и от двете страни, което демонстрира сериозния фокус на компанията върху уелбийнга на нейните чиновници и въпреки това на университета, който схваща смисъла на практическия стаж за моето професионално развиване.

Материалът се разгласява с поддръжката на Филип Морис България.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР