В документа се посочва, че лидерите на седемте страни остро

...
В документа се посочва, че лидерите на седемте страни остро
Коментари Харесай

Г-7 с ангажимент за свят без ядрени оръжия, още санкции за Русия и обучение на украински пилоти

В документа се показва, че водачите на седемте страни остро осъждат съветската нуклеарна изразителност и показват опасения от нуклеарното въоръжаване на Китай.

Град Хирошима е опустошен от американска атомна бомба през 1945 година, а три дни по-късно и град Нагасаки е ударен от сходно оръжие, при което умират стотици хиляди хора, напомня ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Лидерите от Г-7 показват в взаимното си изказване, че се срещат в " исторически миг " в град Хирошима, който дружно с Нагасаки " припомня за невижданото опустошаване и голямото човешко страдалчество, претърпяно от хората вследствие на атомните бомбардировки през 1945 година ".

Ускореното и непрозрачно разгръщане на нуклеарния боеприпас на Китай и неналичието на логичен разговор също съставляват " опасност за световната и районната непоклатимост ", допълват международните водачи.

Договорът за неразпространение на нуклеарните оръжия следва да бъде непокътнат като основа за блян към нуклеарно разоръжаване и спокойно потребление на нуклеарната сила. Целта за " свят без нуклеарни оръжия " би трябвало да бъде реализирана посредством " реален, прагматичен и виновен метод ", се споделя още в декларацията.

По-рано денем Кремъл съобщи, че " последните остатъци " от споразуменията сред Русия и Съединени американски щати за надзор контрол на стратегическите нападателни оръжия изчезват, откакто конгресмени от Републиканската партия на Съединени американски щати внесоха законопроект за анулация на контракта Нов СТАРТ.

По-рано тази година съветският президент Владимир Путин прекрати присъединяване на Москва във въпросния контракт, чиято цел бе да се ограничи броят на стратегическите нуклеарни бойни глави, които Съединени американски щати и Русия могат да разполагат.

" Може единствено да заявим със страдание, че сред Москва и Вашингтон няма съществени, съдържателни контракти по тези въпроси ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков. " Последните остатъци от интернационалната договорноправна рамка в тази област се изплъзват отдолу под краката ни ", добави той.

Байдън e одобрил образованието на украински водачи на Ф-16 от четвърто потомство, ще има и нови наказания за Москва

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън утвърди проектите за образование на украински водачи на създадени в Съединени американски щати изтребители Ф-16, настояват осведомени източници, представени от АП. Байдън е взел това решение, откакто се е съветвал със съдружниците си на срещата на върха на страните от Г-7 за това по какъв начин да се ускори поддръжката за Киев против съветската инвазия, предава Българска телеграфна агенция.

По думите на източниците, които пожелават да останат анонимни, той е оповестил утвърждението си за образованието по време на срещата на водачите на Г-7 в Хирошима. То евентуално ще се организира в Европа през идващите месеци.

На форума водачите оповестиха и нови наказания против Москва, преди президентът на Украйна Володимир Зеленски да се причисли към тях на срещата на върха в неделя.

Байдън сподели пред водачите, че решенията по кое време, какъв брой и кой ще даде на Украйна изтребители от четвърто потомство, с цел да ги употребява в борба, ще бъдат взети през идващите месеци, до момента в който трае образованието.

Зеленски непрекъснато призоваваше за доставка на западни изтребители, които да подсилят защитата на страната му в продължаващата към този момент 15-месеца война на Русия против Украйна, само че до момента се сблъскваше със скептицизма на Съединени американски щати. Съгласно разпоредбите за лицензиран експорт, Съединени американски щати би трябвало да одобрят всяко изпитание на съдружниците за образование на украински водачи.

През последните седмици европейските съдружници на Съединени американски щати се застъпиха за концепцията за изпращане на изтребители в Украйна, също както и членове на кабинета на Байдън, в това число държавният секретар Антъни Блинкън, който се очерта като един от твърдите поддръжници на тази концепция измежду представителите на президентската администрация.

Шолц: Хирошима ни припомня да се стремим към мира и сигурността

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че страните от Г-7 остават ангажирани с оказването на икономическа и военна помощ на Украйна, съобщи ДПА.

" Още един път дадохме уверения, че Украйна ще получава нужната помощ, колкото е нужно ", сподели Шолц пред публицисти в края на първия ден на срещата на върха на седемте най-развити международни стопански системи в Хирошима, Япония.

Справедливият мир ще бъде вероятен единствено тогава, когато Русия осъзнае, че би трябвало да приключи тази война и да изтегли войските си, добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

Шолц акцентира, че Хирошима е паметно място, " което ни дава мандат да създадем по този начин, че мирът и сигурността в света да останат обезпечени и че не би трябвало да има нуклеарна ескалация ".

Той сподели това, до момента в който водачите припомняха за жертвите на първата атомна бомбардировка в международната история, осъществена от Съединени американски щати на 6 август 1945 година над града и унищожила към 80 % от него.

Над 70 000 души умират незабавно, а още десетки хиляди - през първите месеци и години след стартирането на бомбата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР