В доклад, публикуван във вторник, Хюман Райтс Уотч (HRW) обвини

...
В доклад, публикуван във вторник, Хюман Райтс Уотч (HRW) обвини
Коментари Харесай

Хюман Райтс Уоч: Израел извършва апартейд срещу палестинците

В отчет, оповестен във вторник, " Хюман Райтс Уотч " (HRW) упрекна Израел в провеждането на политика на апартейд и гонене против палестинци , оповестява " Дойче веле ".

Омар Шакир, началник за Израел и Палестина разяснява, че отчетът е най-яркото показване на HRW " з а израелското държание от 30 години насам ".

В документа от 213 страници се твърди, че Израел прави закононарушението " апартейд ", като се стреми да резервира еврейското владичество над палестинците и арабското си население .

Израелското външно министерство отхвърли изказванията като " по едно и също време нелепи и погрешни ".

Съобщените нарушавания се отнасят до израелското отношение към палестинците в окупирания Западен бряг, блокираната линия Газа и анексирания Източен Йерусалим, както и за арабските израелци - термин, отнасящ се до палестинците, останали на тяхната земя след основаването на Израел през 1948 година

Докладът се основава на дългогодишна документи за правата на индивида , разбор на израелските закони, обзор на документите за държавно обмисляне и изказвания на длъжностни лица.

В него се обобщава, че съществува " днешна действителност на един-единствен орган, израелското държавно управление ... методологически привилегировано еврейските израелци, до момента в който репресира палестинците , най-тежко в окупираната територия ".

Изпълнителният шеф на HRW Кен Рот съобщи, че " потисничеството на палестинците там е достигнало предел и неизменност , което дава отговор на определенията за закононарушенията на апартейд и гонене. "

Докато терминът " апартейд " е употребен за първи път по отношение на расистката сегрегация на небелите жители на Южна Африка, в отчета се споделя, че в този момент това е " всепризнат юридически термин ", който разказва закононарушението против човечеството според интернационалното право .

Системата на апартейд се дефинира от " усилието да се поддържа владичество от една расова група над друга , подтекст на с истематично угнетяване от преобладаващата група над маргинализираната група (и) безчовечен дейности ", разяснява HRW.

Преследването, което също е закононарушение против човечеството , се дефинира като " съзнателно и тежко отнемане от съществени права " на група хора.

HRW прикани Международния углавен съд (МНС) да " проверява и преследва лица, които са забъркани " в апартейд и гонене.

Миналия месец МНС към този момент разгласи, че ще проверява военни закононарушения в окупирания от Израел Западния бряг и линията Газа. Израел съобщи, че няма да си сътрудничи .
 От Газа изстреляха ракети по Израел
От Газа изстреляха ракети по Израел

Напрежението не стихва

Напрежението сред евреи и палестинци се е усили , откогато предходната седмица се появи видео на нахлуване над ултраортодоксален израелец в трамвай в Йерусалим. По-късно бяха задържани двама обвинени араби. Нападението се преглежда като отговор на продължаващото изселване на 550 палестинци в квартала Шейх Джара.

Насилието избухна в четвъртък, когато към 300 крайнодесни еврейски екстремисти маршируваха към Стария град, скандирайки " Смърт на арабите ", заплашиха да изгорят палестинските елементи на града и принудително се пробваха да изгонят арабските фамилии от домовете им.

Други видеоклипове демонстрират, че еврейски младежи атакуват арабски дом в Стария град , чуват се детски крясъци.

Виждат се радикални евреи да стопират коли, с цел да ревизират дали в тях има евреи или араби . Палестинският министър председател Мохамад Щайех назова антипалестинското принуждение в Йерусалим " държавен гнет ".

По-конкретно на Дамаската врата бяха фокусирани конфликти сред палестинци и израелска полиция след израелско решение да се предотврати събирането на хора в региона, известен нощен център по време на свещения месец Рамадан.

В предишното, когато правозащитни организации и разнообразни политици повдигнаха сходни изказвания, Израел се наскърбява , изключително от изказванието, че дискриминира палестинските жители на страната, известни още като арабски израелци. Той цитира законите за равни права и обстоятелството, че арабите са показани в държавното управление и правосъдната система.

По отношение на окупирания Западен бряг, Израел показва съглашения, подписани през 90-те години на предишния век, които дават на палестинците лимитирано самоуправление там. HRW обаче съобщи, че израелското държавно управление към момента " резервира примитивен надзор върху доста аспекти " от техния живот, в това число граници, естествени запаси и придвижване на хора и артикули.

Израелското външно министерство упрекна HRW в " дългогодишна антиизраелска стратегия " и съобщи, че отчетът е " пропагандна листовка ", която " няма връзка с обстоятелства или действителност на място, а измислените изказвания на HRW са по едно и също време нелепи и погрешни ".

Израел окупира Западния бряг от 1967 година, същата година, когато анексира Източен Йерусалим . Оттогава еврейските заселници и в двете области усвояват от ден на ден земя. На палестинците в Източен Йерусалим и в по-голямата част от Западния бряг постоянно се отхвърлят разрешителни за градеж, до момента в който еврейското строителство непрекъснато нараства.

Политиката на Израел за заселване в окупирана Палестина е противозаконна според интернационалното право , изключително интернационалното филантропично право, в това число Четвъртата Женевска спогодба, която се отнася до отбраната на цивилните по време на война.

HRW прикани нациите да спрат да гледат на окупацията като на проблем, който може да бъде позволен посредством спокойно съглашение и да насърчат отговорността, като преразглеждат израелските си връзки, в това число военното съдействие.

Призоват страните да " наложат самостоятелни наказания, в това число забрани за пътешестване и заледяване на активи , на длъжностни лица, виновни за осъществяването на тези закононарушения ".
 Белият дом
Белият дом " ще презарежда " връзките с Палестина

Новият проект на Джо Байдън за Близкия изток е на ранен етап
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР