В дните преди светлия празник на Христовото Възкресение Софийската митрополия

...
В дните преди светлия празник на Христовото Възкресение Софийската митрополия
Коментари Харесай

Възкресение иде: Църквата издаде Смисълът на живота“

В дните преди светлия празник на Христовото Възкресение Софийската митрополия оповестява, че богословската ни книжнина се обогати с още едно скъпо издание - книгата " Смисълът на живота " от княз Евгений Николаевич Трубецкой (1863-1920 г.).

Този труд на бележития съветски мъдрец, държавник и човек на Църквата, писан преди и по време на държавния прелом в Русия от 1917 година, съставлява самобитно резюме на цялото творчество на този създател и заема извънредно място освен измежду личните му съчинения, само че и в съветската религиозна философия въобще.

Той продължава да бъде настоящ и през днешния ден, повече от столетие след своето написване, защото за човешката мисъл обсъжданата в него тематика е на практика безконечна, означават от Софийската митрополия.

Въпросът за смисъла на живота княз Трубецкой е разгледал по едно и също време от философска и от богословска позиция, въз основата и на своя персонален опит от живота във вярата и в Православната черква, с която той е бил надълбоко обвързван.

Нещо, което му е помогнало, във време на тежки тествания за вярата и рухването на всички устои, когато светът към него се е събарял и събитията, на които той е ставал очевидец, да са говорели повече за нелепост, за неявяване на всевъзможен смисъл, да доближи до безкомпромисно одобряване на смисъла на живота и на човешкото творчество. А това безспорно прави неговият труд забавен освен за философската публика, само че и за хората на Църквата и на християнската религия.

На български език книгата излиза в превод на Борис Маринов и под редакцията на Димитър Спасов, оповестена е от печатницата " Артграф ".

Преводът е осъществен по второто съветско издание, отпечатано в Берлин през 1922 година, от книгоиздателството " Слово ". Както и всяко друго издание на Софийската митрополия, книгата излиза с отеческото благословение на Негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, и е отдадена на светлата памет на почившия наш духовник и непрежалим другар ставрофорен иконом Ангел Ангелов - ръководител на старинния столичен храм " Света София - Премъдрост Божия ", и нравствен надзирател на Софийската епархия, който беше и основният основател за нейната поява, означават от Софийската митрополия.

Книгата е с твърди корици и е с цена от 25 лв..
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР