В дните от Страстната седмица и на Пасха Храмовете в

...
В дните от Страстната седмица и на Пасха Храмовете в
Коментари Харесай

Възкресната литургия в Гърция ще бъде отслужена в по-ранен час

В дните от Страстната седмица и на Пасха Храмовете в ще бъдат отворени за вярващите. Това заяви Светия Синод на Гръцката черква след днешното си постоянно съвещание. Атинският архиеп. Йероним осведоми митрополитите за провелите се диалози с държавното управление и за изискванията, при които ще работят храмовете през празничните дни, написа Двери.бг.
Светият Синод се е съобразил със възбраните за напредване на хората в избрани часови интервали и по тази причина празничните служби ще стартират с половин час по-рано. По отношение на възкресната работа Църквата ползва правилото на икономѝята и постановява тя да стартира в 21 часа на Велика събота. Богослужението ще се отслужи отвън храмовете, както е по традиция, а божествената Литургия ще бъде вътре в тях.
 Гърците ще посрещнат Великден с литургия до 21 ч., част от нея - в предверието на църквите Гърците ще посрещнат Великден с литургия до 21 ч., част от нея - в предверието на църквите
В Гърция бяха оповестени промени в организацията на църковните служби по време на Великденските празници поради спазването на вечерния час...
По-рано някои митролити показаха мнение, че сходно пренасяне на богослужението ще реализира противоположния резултат и ще докара до доста по-голямо скупчване на хора. Говорителят на Св. Синод митрополитът на Илиу Атинагор съобщи, че това решение е компромисът, който разрешава храмовете да останат отворени и хората да могат да вземат участие в богослуженията, зачитайки и религиозното си възприятие, и грижата за здравето на хората.
Светият Синод ще изпрати инструкции до всички митрополии за реда на богослуженията през Страстната и Светлата седмици. Сред практическите въпроси, които произлизат от това решение, е за причастието на клириците и др.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР