В дните на изолация едно от положителните неща е, че

...
В дните на изолация едно от положителните неща е, че
Коментари Харесай

Пътят на Скитника - четиво във време на изолация

В дните на изолираност едно от позитивните неща е, че можем да отделим време за четене. За вас почитателите на спорта, легендата във повдигането на тежести и Олимпийски първенец от Москва 1980 - Асен Златев, написа биографична книга, която бе показана в края на предходната година.

Асен Златев е олимпийски първенец от Игрите в Москва 1980 и през последващото десетилиетие остава измежду водещите спортисти в света, като е капитан на националиня тим в продължение на 8 години. Печели златото на три международни шампионати, петкратен европейски първенец с общо 20 международни и 6 олимпийски върха. Подготвя се и е бил подготвен за орден за четири олимпийски игри, само че за жалост по разнообразни аргументи взе участие единствено на тези в Москва. Все още обаче държи (34 години) международния връх на изтласкване в категорията си - 225 кг от 1986 година на международното в София. Причината за триумфите, дисциплината и волята, които се възпитават по време на тренировките и надпреварите, са разказани в развой на развиване леко и налично.

Първата на част на " Пътят на Скитника " се състои от 400 страници, които обгръщат живота на една от легендите в един от най-успешните ни спортове от неговата поява на този свят до международното състезание в Любляна през 1982 година Асен Златев се отпуска в един дълъг роман за тежките моменти и за хубавите завършения по пътя към върха в спорта. Той даже ни връща и към появяването на родния му Царимир, за българското село, за житието и битието на елементарния човек в едни доста сложни години. Книгата е автобиографична, писана под форма на разказ персонално от създателя, участник в събитията. Написана от него, не диктувана и разказвана, нито дописвана от различен. Без съавтор и съавторство. Очаква се през 2020 година да излезе и втората част.
 Няма по какъв начин да не се е намерило и място за майката на популярния щангист споделяйки нейните безредици и паники. Специално внимание е отделено и на Ганчо Карушков и Иван Абаджиев - двама от треньорите във повдигането на тежести издигнали нашите състезатели до върховете и приети в целия свят. Големият първенец се отнася с признателност и почитание и към други български експерти, освен във повдигането на тежести.

Естествено съществена позиция заемат и разказите за Олимпийските игри и Олимпийското село в Москва, Европейското в Белград от същата година и за край Световното в Любляна. Има забавни истории свързани с именити български спортисти и освен.

" Пътят на Скитнита " е четиво, което няма по какъв начин да не те допре, и да не накара читателя да си спомня с трогване за славните дни на българския спорт.

Книгата може да бъде закупена от книжарница " Хеликон ", както и онлайн и е с цена от 20лв.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР