В днешно време сме свикнали да се отърваваме от неразположенията

...
В днешно време сме свикнали да се отърваваме от неразположенията
Коментари Харесай

Истината за антибиотиците и супербактериите

В днешно време сме привикнали да се отърваваме от неразположенията и заболяванията, без значение какъв брой дребни са те, посредством налични и евтини антибиотици.

Лекарите също са по-склонни от всеки път да " разчистват " дългите опашки от пациенти с бързи предписания за мощни и ефикасни антибиотици.

Въпреки че е незаконно, продажбата на антибиотични медикаменти без рецепта в България е реалност, а това в допълнение усложнява казуса.

Това е и казусът

Според данни на Организацията за икономическа кооперация и подпомагане, в която членуват общо 36 страни, до 2.4 милиона души в Европа, Съединени американски щати и Австралия могат да изгубят живота си в идващите 30 години, поради нападателни резистентни бактерии.

 Снимка 388428

От началото на предишния век бактериите, нормални за човешкото тяло, са развили голяма устойчивост към доста от известните антибиотици, което значи, че се навдига вълна от бактериални болести, против които медицината няма лек.

Американско изследване сочи, че в към 30% от случаите на лекарско наставление, антибиотикът не е нужен на организма, защото имунитетът може да преодолее болестта и с по-неинванзивна поддръжка.

Всяка година най-малко два милиона американци са инфектирани с резистентни " супербактерии ", като приблизително 23 000 от случаите приключват със гибел.

Експертите поучават, че най-хубавият вид е сами да преценим потребността си от антибиотик и да не се доверяваме изцяло на лекарите.

Ако да вземем за пример усещаме, че гърлото ни стяга при преглъщане и по стената зад езика си виждаме бели петна, значи е добре да потърсим подобаващ антибиотик, тъй като става дума за бактериална болест.

Ако обаче гърлото ни просто наподобява леко зачервено и усещаме раздразнение, казусът може да се преодолее с по-добра диета, повече течности и витамини.

 Снимка 388429

" Магарешката " дълбока кашлица е симптом за бактериална болест, изискваща антибиотично лекуване, само че пък кашлицата с чисти храчки и течащ нос не е нищо повече от разследване на отмалялост, недоспиване или излизане с мокра коса.

Дори заболявания като бронхит и синузит не всеки път изискват лекуване с антибиотик, само че е добре при за тях да получим оптимално лекарско внимание, с цел да избегнем затруднения.

Има изследвания, които даже потвърждават, че при здрави и витални деца и възрастни антибиотикът не носи облекчение на признаците, и е по-добре да се преборим с заболяването с отмора и хубава храна.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР