В днешно време можете да откриете всякакви съвети за отглеждането

...
В днешно време можете да откриете всякакви съвети за отглеждането
Коментари Харесай

13 ситуации, в които родителите вредят на децата си, без да го осъзнават

В днешно време можете да откриете всевъзможни препоръки за развъждането на децата си. В множеството случаи си опонират. Лекарите и психолозите организират нови и нови изследвания, проучват нови и нови резултати и трансформират листата с рекомендациите.

Съществуват някои обстановки обаче, за които експертите са безапелационни, че въпреки да са с най-хубави планове, родителите в действителност вредят на децата си.

1. Гъделичкане.

Възрастните непрекъснато желаят да разсмеят децата и постоянно прибягват до гъделичкане, с цел да го реализиран. Според изследвания на Калифорнийския университет обаче още отпреди доста години е ясно открито, че гъделичкането не провокира същия смях, както да вземем за пример една смешка. Гъделичкането провокира само заблуда за благополучен смях.

Когато ги гъделичкат, децата се смеят вследствие на натурален инстикт. Почти всички хора се смеят, когато ги гъделичкат, само че казусът е, че децата го вършат даже когато въобще не им е прелестно да ги гъделичкат. Само си помислете, че вместо да доставяте наслада на детето си, в действителност е допустимо да го измъчвате…

2. Играчки в бебешкото легълце.

Не всички родители си дават сметка, че бебетата се нуждаят единствено от комфортен дюшек/матрак, чист чаршаф, леко одеялце. Съвсем дребните бебета нямат потребност даже от възглавница, а нормално спят на дребна калъфка.

Със сигурност дребните деца не се нуждаят от играчки в леглото си, които освен че са непотребни, а могат да бъдат и рискови. Могат да разсънят детето или още по-лошо – да затруднят дишането му, в случай че попаднат пред устата или носа му.

3. Светеща лампа в детската стая.

Дори най-слабата светлина, в случай че е за цяла нощ, не е целесъобразна. Хормонът на растежа, който се създава в бебешкия организъм по време на сън, работи най-добре в цялостен мрак. Защо обаче родителите толкоз обичат да употребяват нощна лампа (особено такава във формата на някакво животно например)? Най-честата причина е, че го вършат за свое улеснение: когато сменят памперс през нощта да вземем за пример или хранят бебето. Други майки и бащи се опасяват от тъмното и оставят лампата светната, с цел да не се опасява и тяхното бебе.

Ако ще употребявате лампа, то най-добре да отделя алена или оранжева светлина (не синя, не зелена, не бяла), тъй като те минимум потискат мелатонина и не смущават бебешкия сън.

4. Друсане на бебето.

Всеки родител е изпадал в състояние да не може да  приспи бебето. Затварят ви се очите, само че на дребосъка въобще не му се спи. Педиатрите считат, че можете да си спестите тези проблеми, в случай че създадете някакъв режим на детето още от самото раждане. Дори в случай че се наложи да подрусате бебето, с цел да заспи, дано е за малко и никога не мощно.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР