В днешния лидерски пейзаж т. нар. меки умения“ безспорно са

...
В днешния лидерски пейзаж т. нар. меки умения“ безспорно са
Коментари Харесай

Сатя Надела: Емпатията не е меко умение, а най-трудното за придобиване

В днешния лидерски пейзаж така наречен „ меки умения “ несъмнено са на мода. Не бързайте обаче да смесвате емпатията с останалите, предизвестява изпълнителният шеф на Microsoft Сатя Надела.

Той твърдо има вяра, че изкуството да разбираш другите надвишава категорията на меките умения. Според него характеризирането на емпатията като такова качество омаловажава смисъла ѝ.

„ Емпатията не е меко умеене “, споделя Надела в изявление с основния изпълнителен шеф на Axel Springer Матиас Дьопфнер. „ Всъщност това е най-трудното за преодоляване умеене – да поддържаме връзка със света, да поддържаме връзка с хората, които са най-важни за нас. “

Съпричастността разрешава на водачите да се свързват по-добре освен със своите чиновници, само че и с клиентите, счита  Надела.

„ Целта на нововъведенията е да посрещнат неудовлетворените, неартикулирани потребности на клиентите “, споделя той. „ Какъв е източникът на това? Някои биха споделили дизайнерското мислене. Но дизайнерското мислене е съпричастност. “

Това не е първият път, в който шефът на Microsft, който ръководи компанията от 2014 година, приветства силата на емпатията в работата.

„ Ако проявявате съпричастност към хората си, те ще дадат най-хубавото от себе си и ще постигнете прогрес “, сподели той в епизод от подкаста на LinkedIn " Hello Monday ", напомня Fortune.

Той също по този начин е споделял по какъв начин родителството го е направило по-съпричастен водач.

„ Като родители на Зейн от нас зависи да не задаваме въпроса „ за какво “, а вместо това да създадем всичко по силите си, с цел да подобрим живота му “, написа Надела в обява в LinkedIn през 2017 година и добави, че съпричастността, която демонстрира брачната половинка му, въодушевява неговата лична.

Синът му, който беше с увреждания, умря през февруари 2022 година на 26-годишна възраст.

„ Да бъда татко на наследник със специфични потребности оформи моята персонална пристрастеност и философия за свързването на нови хрумвания с емпатия към другите “, написа още Надела в LinkedIn.

Спортът като ключ към построяването на меки умения

Освен дълбокото влияние, което му е оказало развъждането на дете с квадриплегия и церебрална парализа, Надела разкрива, че играта на крикет също е оформила лидерският му жанр.

„ Отборните спортове имат голямо значение за това какви ставаме като жители и водачи “, споделя той.

По думите на някогашния играч по крикет Захир Хан „ Крикетът е симфония и всеки състезател е нота в тази комбинация. Лидерството в крикета значи да бъдеш пътеводна светлина и източник на ентусиазъм “.

„ В крикета ние водим не с надменност, а със примирение “, споделя той и прибавя: „ Чрез Сатя Надела виждаме отражение на тези правила в корпоративния свят. “

Скорошни проучвания потвърдиха, че спортът оказва помощ на хората да натрупат меки умения, нужни за водачество. Ето за какво спортуващите студенти са доста по-склонни да придобият магистърска степен по бизнес администрация, да доближат до по-престижни работни места и да печелят повече пари, в сравнение с техните сътрудници, които не спортуват.

В последна сметка общуването, работата в екип и водачеството са мечтани качества както на терена, по този начин и в заседателната зала.

Защо меките умения са значими?

Да бъдеш уязвим не постоянно е било преимущество на работното място, само че по време на пандемията чиновниците (които се бореха с изолираност, повече домашен отговорности и други) имаха потребност от водачи, които могат да изслушват и да изградят възприятие за екипна общественост.

За разлика от техническите умения, меките дефинират по какъв начин взаимодействате с вашия екип. Емоционалната просветеност, ефикасната връзка и способността да влияеш и мотивираш са част от репертоара.

Според изследване на LinkedIn измежду близо 23 000 работещи по целия свят, 61% споделят, че меките умения на работното място са също толкоз значими, колкото твърдите.

Нещо повече, когато става дума съответно за емпатия, съвсем 90% от чиновниците в Съединени американски щати споделят, че съществуването на съпричастен управител покачва удовлетворението от работата им, продуктивността и лоялността, демонстрира отчет на Ernst & Young от 2021 година

Над половината споделят, че са напуснали работа, тъй като шефът им не е бил задоволително съпричастен към проблемите в работата или в персоналния им живот.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР