В днешните условия на физическо дистанциране, заради риска от заразяване

...
В днешните условия на физическо дистанциране, заради риска от заразяване
Коментари Харесай

Кибер застраховката Cyber@Home защитава бизнеса и в период на изолация

В днешните условия на физическо разграничаване, поради риска от заразяване с COVID-19, контактите на бизнеса са мощно лимитирани, а доста от чиновниците са принудени да работят от вкъщи си. Редица компании, в това число от сегмента на дребния и междинния бизнес, трябваше да преминат към този отдалечен режим " по неотложност ", т.е. без задоволително техническа подготовка и образование за провокациите и рисковете от сходен метод на работа. Компаниите започнаха да подхващат разнообразни ограничения, с които да възстановят част от своите интервенции, в това число потребление на персоналните компютри на чиновниците. Работата от вкъщи допуска, че част от потребителите употребяват едно и също устройство както за служебни задания, по този начин и за отдалечено образование или игри, макар че общоприетите корпоративни политики не предлагат тази процедура.

Но даже при внедрени системи за корпоративна сигурност, те не обезпечават 100% отбрана за отдалечени устройства и отдалечени домашни офиси. Освен това връзките с офиса не минават единствено през предпазени територии. Архивирането на информация също се реализира по-трудно. Често срещан проблем е точното идентифициране на индивида, който работи от вкъщи си с фирмените запаси. По време на тази пандемия има растеж на така наречен фишинг измами, като единствено през последния месец на карантина са разпознати 900 неповторими модела на заблуждение, като доста от тях интензивно експлоатират медицински проблеми. Специалистите по кибер сигурност са записали 600 нови домейна за изпращане на зловредни известия към потребителите на е-поща. Заплахите към компютърните системи не са оригиналност, като единствено през 2019 година 42% от компаниите са претърпели загуба на данни заради несъобразителност или машинация.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сред най-честите рискове в региона на киберсигурността са:

- Неразрешен достъп или пробив на компютърната система на сдружението при работа от офиса и от у дома, а това води до откриване на персонална и корпоративна информация;
- Неоторизирана смяна на данните, в това число заличаване на данни;
- Атака от вида " отвод на услуги " (DoS атака), която води до умишлено спиране или увреждане на информационните услуги на компанията;
- Разпределена офанзива вид " отвод на услуги " (DDoS атака), при която се употребяват бот мрежи от инфектирани (превзети) компютри;
- Създаването и разпространяването на злотворен програмен продукт, да вземем за пример вируси, червеи, троянски коне;
- Кибер изнудване за откуп.

При настъпване на всяко от тези събития " Комисия за отбрана на персонални данни " може да стартира административно следствие на случая.

Препоръчително допълнение към ограниченията за отбрана от кибер офанзиви и ответната реакция в аналоговата среда е сключването на подобаваща застраховка, която да покрива съответните опасности. Такова решение предлага застрахователната компания " Колонад Иншурънс Ес Ей " (Colonnade Insurance SA), част от канадския финансов холдинг Fairfax, която развива активност в областта на общото обезпечаване в страните от Централна и Източна Европа, в това число и посредством нейния клон в България. Colonnade Insurance SA е записана и под застрахователния контрол на Люксембург и е единствената компания за в този момент с кредитен рейтинг в Източна Европа. Разработеният осигурителен артикул CYBER@HOME пази дребните и междинни компании при пробив в кибер сигурността както в офиса, по този начин и при работа от у дома.

Вече позната на пазара в България " Застраховка за кибер опасности " е прекомерно скъпа за дребните и междинни компании и е със относително тежък развой на продажба. " Колонад Иншурънс " сътвори Cyber@Home, с цел да пази ползите на дребния и междинен бизнес при кибер офанзивите и обвързвания риск с приключване или заличаване на информация, когато чиновниците работят от офиса или от у дома. Тя е належащо допълнение към всички подхванати механически ограничения и не ги изключва, а ги добавя, тъй като понижава вредите, в случай че настъпи кибер офанзива. Много от дребните компании подценяват проектите за непрекъсваемост на бизнеса (business continuity). " Смяната и генерирането на мощни пароли, налагането на двуфакторна оторизация, както и образование на чиновниците за работа в кибер среда - всичко това е обвързвано с кибер рисковете ", изясняват от компанията.

Застрахователният артикул CYBER@HOME покрива загуба на персонални данни и на корпоративна информация вследствие на упоменатите типове кибер офанзиви, като обезпечава това покритие при налични условия. Пакетната застрахова планува два лимита по желание - 50 000 евро или 100 000 евро, само че е допустимо договаряне и на по-високи предели, според от потребностите на съответния корпоративен клиент.

Застраховката покрива и сигурността на мрежата, защото при някои кибер офанзиви се блокират компютърните системи на сдружението, тъй че то не може да действа, в това число поради криптирани или унищожени данни. В този случай застрахователят дава самодейни експертни услуги, т.е. заплаща на експерти по кибер сигурност (избрани от него или от потребителя, които откриват какъв е казусът, какви данни са изтрити и кои могат да бъдат възстановени).

В случаите на кибер изнудване за криптиране на данни, застрахователят също обезпечава експерти, които да ревизират от кое място идва опасността. Ако данните не могат да бъдат декриптирани или възобновени от предходно копие на системата, застраховката покрива и заплащането на откупа.

Друг значим аспект на CYBER@HOME е покритието за дейности при настъпване на пробив и компрометиране на персонални данни. Според условията на закона, в границите на 72 часа компанията, при която е настъпил пробив, би трябвало да рапортува пред " Комисията за отбрана на персонални данни " за случая, както и да уведоми всички наранени лица. Застраховката покрива разноските за уведомяване на тези лица.

Пакетното предложение на " Колонад Иншурънс " обезпечава заплащане на разноските за юристи при административно следствие във връзка със изгубени данни, възвръща възможни административни санкции по отношение на сходно събитие, въпреки че доста хора подценяват тези санкции. Но в случай че при пробив изтекат персонални данни на лица от други страни в Европейски Съюз, санкциите могат да са доста съществени. Процесът на подписване на застраховката CYBER@HOME е доста елементарен и всяка компания може си я разреши, като плащаната награда се доближава до цената на застраховка " Каско " на един длъжностен автомобил. Можете да се запознаете в детайли с продукта и да поискате оферта на уеб страницата на " Колонад Иншурънс ": https://www.colonnade.bg/cyber-home/

" Бъдещето може и да е неразбираемо, само че е едно е несъмнено - бизнесът ще става все по-дигитален. Препоръчваме ви да го отбраните с нашия нов артикул CYBER@HOME - застраховка за кибер сигурност при работа от у дома и от офиса ", разяснява Венислав Йотов, изпълнителен шеф на " Колонад Иншурънс " - клон България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР