В днешната обстановка на сигурност изискванията към Българската армията са

...
В днешната обстановка на сигурност изискванията към Българската армията са
Коментари Харесай

Тагарев: Заделен е сериозен ресурс за оборудването и подготовката на армията

В днешната конюнктура на сигурност условията към Българската армията са доста по-високи. Това се схваща освен от професионалния състав в армията, това се схваща и от политическия хайлайф на страната. България реши да задели доста по-сериозен запас за оборудването на армията, за нейната подготовка, за намирането на качествени хора. Правителството пое ангажимент през идващите години да поддържа най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт за финансиране на защитата и ние се стараем да използваме този запас по най-разумния метод. Това сподели министърът на защитата Тодор Тагарев през днешния ден, 22 септември, на откриването на първото лицензирано хеликоптерно летище за образование на курсанти и оперативна база за незабавна здравна помощ по въздуха.

" Висшето военновъздушно учебно заведение работи освен за Българската войска, само че извършва и функционалности, които са в помощ на популацията и на гражданските управляващи и образец за това е лицензираната площадка, която може да бъде употребена за оказване на спешна помощ с хеликоптери ", добави той.

" Съвсем неотдавна заделихме над 2 милиона лв., с цел да може Военновъздушното учебно заведение да придобие два образователни хеликоптера и по този начин в доста къси периоди да осигурим изцяло потенциала за оказване на спешна помощ по въздуха. Те ще бъдат употребявани и за подготовка на водачи на Военновъздушните сили “, заяви министър Тагарев. Той изрази убеденост, че преподавателският и инженерно-техническият състав на Висшето учебно заведение ще създадат всичко допустимо за образованието на курсантите по най-хубавите международни стандарти.

" Най-големият план за модернизацията на Българската войска е планът за придобиването на нов военен аероплан F-16. Абсолютно наложително е Висшето военновъздушно учебно заведение да приготви тези млади момчета и девойки да летят на него, да го обслужват по най-хубавия метод, с цел да може да използваме всички негови благоприятни условия “, съобщи министърът на защитата. Той поздрави курсантите от специализация " Летец-пилот “ - трети курс за приключения първи авиационен стаж през 2023 година, за постигнатото ниво в подготовката и им пожела да се усещат уверени в силите си и да са едни от най-хубавите водачи измежду съдружниците.

На тържеството във Висшето военновъздушно учебно заведение участваха командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, началникът на Военна академия " Г. С. Раковски “ генерал-майор Тодор Дочев, началникът на Висшето военновъздушно учебно заведение " Г. Бенковски “ бригаден военачалник Юлиян Радойски, шефът на Института по защита " Професор Цветан Лазаров “ полковник Борислав Генов, персоналният състав на учебното заведение, представители на локалната власт и жители. Министър Тагарев поздрави всички присъстващи във връзка Деня на Независимостта.

" Реализирането на плана за нова бойна машина за пехотата е извънредно значим за нас. Сухопътните войски са гръбнакът на Българската войска, те са главната ни бойна мощност, а постоянно оставаха на втори проект през годините “, сподели министърът на защитата пред публицисти. " Този план е значим, освен с цел да създадем три механизирани батальонни бойни групи в една бригада, а и да се включим с оперативно съвместима техника във всички съюзни начинания, които в настоящия миг са ориентирани в наша отбрана, да покажем на младежите, че те биха могли да служат в една съвременна войска и да повишим интереса към военната работа, с цел да може да решим въпроса с некомплекта “, съобщи министър Тодор Тагарев. Той обясни, че предлагането за капиталов разход за плана, което ще бъде импортирано за утвърждение в Народното събрание, е на стойност 1,37 милиарда щатски $. Очакванията са народните представители да одобрят този капиталов разход, след което следва сключване на контракта и неговата ратификация от Народното събрание. " Когато създадем първите заплащания, договорът ще влезе в действие. От там приказваме доставката да стартира след две години и договорът да бъде изпълнен в границите на 3 години “, уточни министър Тагарев. Той разясни, че процесът по придобиването на новата бойна машина е обвързван и със съществени условия към подготовката на хора, избирането на подобаваща инфраструктура и решение на казуса с некомплекта. " Все виновни задания, които би трябвало да осъществим до идването на новите бойни машини, само че това на процедура е най-бързият вид ние да се сдобием с съвременна, оперативно съвместима техника и най-сетне да имаме Сухопътни войски, които да работят със самочувствие със своите сътрудници от сухопътните войски на съюзните страни “, съобщи министърът на защитата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР