В днешната част от рубриката на Varna24.bg - Преди и

...
В днешната част от рубриката на Varna24.bg - Преди и
Коментари Харесай

Вижте как се е променило едно място във Варна за 100-тина години

В днешната част от рубриката на Varna24.bg - " Преди и в този момент " ще ви покажем и разкажем за една емблематична улица в морския град - " Преслав ", там където се пресича с улица " Мусала " - (градинката под Дома на архитекта).

В края на ХІХ и първата половина на ХХ в. улица " Преслав " е най-личната във Варна. Към днешна дата това е мястото, където човек може да се полюбува на сантименталната атмосфера, която остарялата европейска архитектура придава на улицата.

Улица " Преслав " се намира в историческото ядро на Варна, като води началото си от пл. " Славейков " и приключва при пл. " Независимост ".

Понастоящем улицата е отворена за придвижване на коли и са обособени и тротоари за пешеходците. Улицата е туристически маршрут, по който са ситуирани голям брой варненски архитектурни монументи като Католическата черква, Дома на архитекта и други

Още преди Освобождението, турските управници осъзнали значимостта на днешната улица " Преслав " като значима връзка сред икономическото ядро на града (Пристанището, Митницата и ЖП гарата) и политическия център пл. " Мусалла ", където се намирали остарялата общинска постройка " Белидие хаане " (сградата е съборена, като на нейно място през днешния ден са построени градските фонтани на пл. " Независимост " ) и Конакът (днес Държавен архив). Това разположение предопределя и развиването на улицата като по-широка от останалите, първа покрита с калдаръм и с построени каменни постройки от двете страни. След Освобождението на града и с приемането на първия общ градоустройствен проект улицата е разширена, покрита с паваж и са обособени тротоари. Започва европейската линия в развиването на архитектурата като поради значимия стопански темперамент на пространството се градят банки, хотели, търговски адвокатски фирми и магазини. Редица български и задгранични архитекти като Дабко Дабков, Никола Лазаров, Ставри Ставридис, Торос Тороманян, Херман Майер, Рудолфо Валентино и други оставят своя почерк в градската среда. Архитектурните стилове и посоки, които са употребени в сградостроенето са най-разнообразни – необарок и класицизъм, сецесион, мудехар, арт деко и неоготика. Запазени са постройките на банка Напредък, Популярната банка, Търговска банка, Софийска банка, Българска национална банка. Съхранени са и постройките на хотелите " Комерсиал ", " Париж " (ъгъла с ул. " Панагюрище " ) и други Към днешна дата улицата е седалище на Областната администрация, най-голямата католическа черква във Варна – " Безгрешно зачатие на Света Богородица ". Макар и да е изгубила първостепенната си роля на основна пътна артерия в града, ул. " Преслав " е измежду най-елегантните и с най-представителна европейска архитектура от края на ХІХ и началото на ХХ в.

Вижте " Преди и в този момент " от предния път ТУК
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР