В денят на Земята и в разгара на безпрецедентната криза

...
В денят на Земята и в разгара на безпрецедентната криза
Коментари Харесай

WWF призовава да се погрижим за нашия общ дом- природата

В денят на Земята и в разгара на невижданата рецесия с Covid-19, пред която е изправен светът, бе оповестен теоретичен отчет на WWF. В него се акцентира, че свръхескплоатацията на планетата е един от факторите, стоящи зад появяването на нови болести. Документът, озаглавен „ Загубата на природа и възходът на пандемиите “. В документа се показва по какъв начин методът, по който индивидът третира Земята, го слага в непосреден конктакт с дивата природа, улеснявайки предаването на непознати заболявания, в това число нови варианти бактерии и вируси. А противозаконната търговия с диви животни в допълнение спомага за разпространяването им в световен мащаб, безапелационни са природозащитниците.

Зоонозните болести или тези, които се предават от животни на хора, са измежду най-големите закани за здравето. Според Световната здравна организация над 60 % от човешките патогени са със зоонозен генезис. Те предизвикват милиони смъртни случаи всяка година и водят след себе си тежки социално-икономически последствия, допринасяйки доста за трайната беднотия в някои райони. Световната банка пресмята, че икономическата тежест на едвам шест зоонозни болести възлиза на 80 милиарда $ за 12 години.

„ В исторически проект индивидът постоянно е ловувал дивеч. Днес обаче, с повишаването на популацията и с развиването на комерсиалните връзки, потреблението на дивечово месо се усилва фрапантно. В обект на гонене се трансформират доста редки типове, в които живеят неразучени микроорганизми. Освен това при превозването и обработката на месото не постоянно се съблюдават стандартите за сигурност на храните, което съставлява спомагателен риск за човешкото здраве “, разяснява ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова. „ Незаконната търговия на диви животни е освен съществена причина за загуба на биоразнообразие, само че и рисков механизъм за разпространяване на патогени “.

Десетилетия наред WWF се бори против противозаконната търговия с диви животни, организирайки акции в разнообразни елементи на света. С доходи от сред 7 и 23 милиарда $ годишно това е четвъртият най-доходоносен незаконен пазар в международен мащаб след трафика на имитации, опиати и хора.

Докладът показва, че човешката активност предизвиква необратими последствия върху нашата планета. Обезлесяването и изменението на естествените местообитания са виновни за съвсем половината от нововъзникващите зоонозни болести. Тропическите гори, да вземем за пример, са дом на милиони типове, доста от които непознати на науката. Изсичането им излага хората на контакт с нови патогени чрез животинските типове, останали без леговище. Така рискът от пандемии изисква решителни обединени дейности за отбрана на живота и здравето на хората.

„ Като световна общественост е извънредно значимо да предприемем стъпки за понижаване риска от бъдещи пандемии. Някои от най-съществените дейности, които можем да предприемем, са да ограничим противозаконната търговия с диви животни и да затворим нерегламентираните пазари, а също и да запазим непокътнати скъпите екосистеми на планетата, както и да се опитме да възстановим тези, които към този момент сме унищожили “, поучава Веселина Кавръкова. „ Само като признаем, че нашето здраве и благоденствие са тясно свързани с това на естествения свят, можем да защитим нашия тип от смъртоносното влияние на пандемиите. “

WWF припомня, че до момента в който се оправяме с последствията от Covid-19 би трябвало да имаме поради че загубата на природа продължава и сега. Днес е по-наложително отвсякога държавните управления да се обединят в „ Нов контракт за природата и хората “, който да спре унищожаването на местообитания и изгубването на скотски типове, както и да подсигурява намаляването на човешкия отпечатък върху планетата на половина. Опазването и възобновяване на естествените екосистеми и услугите, които те дават, в това число и регулирането на заболяванията, е неразривна част от поддържането на здравето на хората и общия дом, който всички споделяме, допълват от организацията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР