В деня, в който руският президент Владимир Путин празнува на

...
В деня, в който руският президент Владимир Путин празнува на
Коментари Харесай

Символът на борбата срещу Лукашенко. Алес Бяляцки с Нобелова награда за мир, докато е в ареста

В деня, в който съветският президент Владимир Путин чества на фона на война своята 70-годишнина, беше връчена тазгодишната Нобелова премия за мир. Получиха я правозащитници от Беларус, Русия и Украйна. Един от тях е известният опозиционер Алес Бяляцки.

Той е политически пандизчия. Символ на съпротивата против властническия режим на президента Александър Лукашенко в Беларус. Цял живот основателят и началник на правозащитната организация " Весна " ( " Пролет " )Алес Бяляцки се бори за правата на преследваните от режима опозиционери. И тази година справедливо Нобеловата премия за мир. По тъжна подигравка - до момента в който още веднъж е в беларуски арест.

Той я споделя с съветската неправителствена организация, чиято активност беше прекъсната от съветските управляващи след началото на войната поради позицията ѝ против войната, както и с украинския.

" Норвежкият Нобелов комитет би желал да награди трима забележителни борци за гражданските права, демокрацията и взаимното спокойно общуване в трите прилежащи страни - Беларус, Русия и Украйна ", сподели неговата председателка Берит Райс-Андерсен в деня.

Бяляцки, който наскоро навърши 60 години, е съден повече от 20 пъти още до момента в който Беларус беше част от Съюз на съветските социалистически републики. Той има пет номинации за Нобелова премия за мир, постоянно за едно – политическа битка и човешки права.

От 14 юли 2021 година Бяляцки е арестуван от беларуските управляващи по обвиняване в укриване на налози поради сметките на " Весна " - нещо, за което към този момент е излежавал присъда в пандиза повече от три години.
 Бяляцки по време на митинг през 2020 година със свои сътрудници от Кой е той?
Александър Бяляцки, както е същинското му име, е роден на 25 септември 1962 година във Вярциля, Карелска самостоятелна руска социалистическа република - в този момент Република Карелия, част от Руската федерация.

Родителите му обаче са беларуси и три години след раждането му се връщат в Беларус и се откриват в Светлогорск. През 1984 година Беляцки приключва Историко-филологическия факултет на Гомелския държавен университет, компетентност " учител по беларуски и съветски език и литература ". Работи за малко като преподавател.

Още като млад той води опозиционна активност и провежда събития в памет на репресираните по време на тоталитарния режим. Участва в основаването на беларуския Мартиролог - една от първите организации за отбрана на човешките права.

През 1989 година приключва аспирантура в Института по литература към Академията на науките на Беларус. По-късно става шеф на Литературния музей " Максим Богданович " в Минск. През 1990 година е съосновател на Беларуската католическа общественост.

По-късно е народен представител в Минския градски съвет.

През 1996 година основава правозащитна организация " Весна ", която и до през днешния ден се бори за правдивост за протестиращите против несменяемата власт на Лукашенко.
 Представяне на книгата на Бяляцки Арест, присъда, наказателна колония
На 4 август 2011 година Бяляцки е арестуван и подложен в следствен арест. Домът му и офисът на Центъра за правата на индивида " Весна " са претърсени по разпореждане на Службата за финансови следствия.

Причината за ареста му е хипотетично укриване на налози поради банкови сметки на " Весна " в Полша и Литва . В тях са вложени средства, предопределени за отбрана на политически пандизчии - активност, която законодателството в Беларус окачествява като закононарушение. Данъчните управляващи третират всички суми като персонален приход, по тази причина Бяляцки е упрекнат, че не е заявил пред данъчните служби приходи, получени в чужбина.

Срещу Бяляцки стартира правосъдно дело и той е оставен в ареста. Германия приканва беларуските управляващи за незабавното освобождение на бранителя на правата на индивида и изрично осъжда използването на наказателното право. Докладчикът на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ( ПАСЕ ) за Беларус Андрес Херкел пък моли към ръководещите в Минск да подсигуряват физическия и психологическия имунитет на ръководителя на " Весна ".

А Литва и Полша сервират извинения на брачната половинка на Бяляцки - Наталия Пинчук , за " недоразумението ", довело до ареста на брачна половинка ѝ. По силата на междудържавно съглашение те са предали информация за банковите сметки на " Весна ", без да допускат какво ще се случи с Бяляцки.
 Бяляцки и брачната половинка му през 2019 година
На 15 септември 2011 година Европейският парламент приема резолюция по отношение на случая " Бяляцки ", в която приканва за освобождението му.

Скоро по-късно обаче стартира процесът против опозиционера. В правосъдната зала участват посланиците на Германия, Литва, Полша, Чехия и Съединени американски щати. В същото време посолствата на Беларус в разнообразни страни отхвърлят да издадат визи на интернационалните правозащитници, които възнамеряват да дойдат в Минск.

Бяляцки споделя пред съда, че не се признава за отговорен, че обвиняванията против него са лишени от всякаква логичност и че цялото дело е форма на гонене поради активността му по правата на индивида.

През 2020 година, дружно с ирански юрист по правата на индивида и деятели от Никарагуа и Съединени американски щати, Беляцки беше отличен и с по този начин наречения Алтернативен Нобел - шведската Right Livelihood Award.

Почетен жител е на Париж и Лигурия, Италия.

Алес Бяляцки и брачната половинка му имат един наследник - Адам Бяляцки, който също е опозиционер и участник в митинги.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР