В деня, в който излязоха резултатите от преброяването на населението

...
В деня, в който излязоха резултатите от преброяването на населението
Коментари Харесай

Преброяването в Северна Македония е брутален фалшификат

В деня, в който излязоха резултатите от преброяването на популацията в Република Северна Македония, скопската преса преливаше от изявления, визиращи " закононарушенията на българските фашистки окупатори през Втората международна война ".
Всъщност, антибългарската акция в никакъв случай не е преставала. Тя е изключително видна в официоза " Нова Македония ", където четем, че " с премахването на монументи България не може да смени предишното си като фашистка страна "...
Но каква е връзката сред преброяването на популацията и хроничната антибългарска агитация?
Връзката е директна и в Скопие тя звучи по този начин: откакто единствено 3504 души са се изяснили като българи, българските искания към " македонската история, език и просвета " са неуместни и са израз на " вековния великобългарски национализъм "...
Какви са македонските " обстоятелства " от преброяването на популацията, осъществено от Държавния статистически институт?
В графата " етническа принадлежност " са регистрирани тези резултати: македонците са 58,44 на 100, албанците - 24,3 на 100, турците - 3,86 на 100, ромите - 2,53 на 100, сърбите - 1,3 на 100, бошняците - 0,87 на 100, власите - 0,47 на 100, българите - 0,19 на 100.
Какви са българските обстоятелства за етническата картина в югозападната ни съседка? Агенцията за българите в чужбина сочи, че в края на 2021 година над 105 000 македонски жители са получили български паспорти. Което значи, че 105 000 души са заявили български генезис, представяйки съответни документи пред българските институции.
Още към 30 000 македонци са подали документи за българско поданство и изчакват решение на Министерството на правораздаването.
И тук изниква серия от тревожни въпроси, на които македонската страна дължи незабавни отговори:
Защо при над 100 000 души с българско съзнание и български паспорти единствено 3504 се записват като българи в протоколите на македонските преброители?
Страхът от репресии и фалшификациите на македонските статистици ли са двата фактора, определящи резултата в графата " българи "?
Председателят на Гражданския либерален съюз Петър Колев дефинира преброяването в републиката като " жесток фалшификат ". На последните избори тази пробългарска партия получи съвсем същия брой гласове.
Това води до разумния извод, че в изборните комисии и в екипите от преброители работят с едни и същи мерни единици за българите в Република Северна Македония.
Нищо ново под слънцето! Така " работеха " при избори и броене на българите във Вардарска Македония и в Кралство Югославия (1919-1941), и в СФРЮгославия (1945-1992).
Вчера в София бе еврокомисарят по разширението Оливер Вархеи, с цел да лобира за участието на Скопие в Европейски Съюз.
Но може ли да се лобира за асимилатори на етноси и фалшификатори на статистики?
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР